Νέα παρέμβαση δικαστικών λειτουργών

Νέα παρέμβαση δικαστικών λειτουργών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι αντιδράσεις δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων, μεταξύ των οποίων και πολλών μελών του Αρείου Πάγου, που δημόσια καταδικάζουν τη θέση που έλαβε το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας προ ημερών από την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Για πρώτη φορά, τόσοι δικαστικοί λειτουργοί που δεν είναι συνδικαλιστές, αγγίζουν πλέον τους 200, λαμβάνουν δημόσια θέση, διαχωρίζοντας τη θέση τους για τους χειρισμούς του προεδρείου της Ενωσής τους στην υπόθεση Κουφοντίνα, ενώ θεωρούν ότι με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση υπέρ του αιτήματος του πολυϊσοβίτη έχει πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης και έχει δεχθεί σοβαρές ρωγμές η αμεροληψία των λειτουργών της.

Μετά τη δημόσια τοποθέτηση 41 δικαστικών και εισαγγελέων τη Δευτέρα, χθες, άλλοι 150 δικαστικοί έλαβαν δημόσια θέση, ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του προεδρείου της Ενωσης για τον Κουφοντίνα με σκληρή ανακοίνωσή τους.

«Βασική και θεμελιώδης αρχή της Ενωσης είναι η δημοκρατική της λειτουργία καθώς και η αδέσμευτη από κάθε πολιτική επιρροή λειτουργία της. Το καταστατικό δε αυτής ορίζει περιοριστικά τους σκοπούς της. Το ως άνω δελτίο Τύπου παραβιάζει, κατάφωρα, τις ως άνω αρχές και εκφεύγει του καταστατικού της σκοπού.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, διότι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες σας παρείχαμε εντολή να μας εκπροσωπείτε, ώστε να ενδυναμώνεται το κύρος της Δικαιοσύνης και όχι να προσβάλλεται ο θεσμός, που υπηρετούμε, με τις ενέργειές σας.

Σας καλούμε να αποκαταστήσετε το τρωθέν κύρος της Ενωσής μας, άμεσα, με ανάκληση του ως άνω δελτίου Τύπου».

Πέραν των 200 δικαστικών και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος παραιτήθηκε από την Ενωση διαμαρτυρόμενος για τη θέση που πήρε στην υπόθεση Κουφοντίνα, ενώ χθες πέντε δικαστικοί, εκ των οποίων δύο μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, ζήτησαν να συγκληθεί γενική συνέλευση και να αποφασίσουν οι δικαστές τη στάση τους επί του θέματος αυτού.

Ομως, εκτός από τις έντονες διαμαρτυρίες μέσα στη Δικαιοσύνη κατά του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση των 41 δικαστικών, μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα δικαστών που έχουν χειριστεί δύσκολες υποθέσεις, όπου σημειώνουν πως «η έκτιση των ποινών είναι φροντίδα της πολιτείας» και επισημαίνουν ότι όποιος κρατούμενος έχει θέματα με την έκτιση της ποινής του μπορεί να προσφύγει δικαστικά και το αίτημά του να αξιολογηθεί.

Η εν λόγω τοποθέτηση θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην υπόθεση Κουφοντίνα, αν η υπεράσπισή του ήθελε να προσφύγει δικαστικά για όσα ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια διατείνεται, αρνούμενος να εγκλειστεί στις φυλακές του Δομοκού και ζητώντας να μεταχθεί στον Κορυδαλλό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που διανύει την 55η ημέρα απεργίας πείνας με τη ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο, παλιότερα, το 2015, είχε κατέλθει και πάλι σε απεργία πείνας, αρνούμενος τότε να μεταχθεί στον Κορυδαλλό, όπου επιμένει τώρα να εγκλειστεί.

Πάντως, μέχρι χθες η υπεράσπισή του, μέσω της Ιωάννας Κούρτοβικ, δεν προσέφυγε δικαστικά, αν και έχει αυτό το δικαίωμα, όπως αναφέρουν στη δημόσια τοποθέτησή τους οι 41 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, ωστόσο, προσέφυγε στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας παρέμβαση και κάνοντας χρήση άρθρου του σωφρονιστικού κώδικα, κάτι που δεν έχει κάποια αξία, αφού πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις μεταγωγές των κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή