Αύξηση των παραδοτέων δόσεων εμβολίων αναμένει η χώρα μας

Αύξηση των παραδοτέων δόσεων εμβολίων αναμένει η χώρα μας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοδευτική αύξηση των παραδοτέων δόσεων εμβολίων έναντι της COVID-19 αναμένουν από αυτό τον μήνα και κυρίως από τον Απρίλιο οι Αρχές της χώρας μας, γεγονός που θα επιτρέψει και τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων πολιτών, με στόχο έως το τέλος της άνοιξης να έχει χτιστεί το «τείχος ανοσίας», δηλαδή να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Το υπουργείο Υγείας είναι σε επικοινωνία με τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια προκειμένου εντός της εβδομάδος να οριστικοποιηθούν οι ποσότητες που θα λάβει η χώρα μας το επόμενο διάστημα και να μπορεί να προχωρήσει ο εμβολιασμός των επόμενων ομάδων με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Είναι ενδεικτικό ότι, αν και ο σχεδιασμός προέβλεπε να παραλάβουμε από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έως τέλος Μαρτίου 1.430.000 δόσεις, κατά πληροφορίες ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται τελικά να είναι μεγαλύτερος. Από τον Απρίλιο, δε, αναμένεται ο ρυθμός εμβολιασμού να ενταθεί, αφού εκτός απροόπτου θα προστεθεί στη «φαρέτρα» και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ρ/σ Real, τόνισε ότι στο τέλος Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 1.750.000 εμβολιασμοί (ήδη πλέον προσεγγίζουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς) καθώς και ότι όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια συζήτηση για το κατά πόσον θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί η στρατηγική του εμβολιασμού με τα mRNA εμβόλια, και συγκεκριμένα να αυξηθεί το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, καθώς υπάρχουν μελέτες –μεταξύ των οποίων και μία ελληνική– που έχουν δείξει ότι με το συγκεκριμένο εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Μάλιστα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, προχθές αναφέρθηκε στις μελέτες αυτές σημειώνοντας ότι «η πιθανή επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία». Σημειώνεται ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή ως προς το μεσοδιάστημα των δόσεων θα επέτρεπε την επιτάχυνση του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Διαφορετική στρατηγική όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού εξελίσσεται ήδη στα νησιά και, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Σύμπλευση ΑΜΚΕ και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, «μέχρι τέλος Απριλίου, με βάση το πρόγραμμα που έχουμε αναπτύξει, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά, ειδικά στα μικρά και πολύ μικρά. Εξαιρέσεις ίσως υπάρξουν στα μεγάλα νησιά». Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, εφαρμόζεται ήδη «κάθετος» εμβολιασμός σε όλο τον πληθυσμό για τα πολύ μικρά νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Καστελλόριζο και τη Χάλκη. Επιπλέον, σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 15.000 έχει σχεδιαστεί το άνοιγμα και άλλων ομάδων προτεραιοποίησης –σε σχέση με αυτές που εμβολιάζονται την ίδια στιγμή στην υπόλοιπη χώρα–, ώστε να οργανωθεί ο εμβολιασμός με λιγότερες αποστολές εμβολίων.

Διαβάστε επίσης:
Θα χρειαστούν μήνες για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού
Hλ. Μόσιαλος: Τι ισχύει για τον εμβολιασμό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή