LOCKDOWN

Ψώνια και σωματική άσκηση στη γειτονιά

Ψώνια και σωματική άσκηση στη γειτονιά

Τέλος στις διαδημοτικές μετακινήσεις για αγορές τροφίμων και στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο για σωματική άσκηση βάζει από σήμερα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί αυτό το τρίτο επιδημικό κύμα της COVID-19, που έχει θέσει σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία της Αττικής, αναγκάζοντας το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει για πρώτη φορά σε πλήρη ανάπτυξη σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα και έως τις 16 Μαρτίου, οι μετακινήσεις με τον κωδικό 2 για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και με τον κωδικό 3 όσον αφορά επίσκεψη σε τράπεζα γίνονται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την οικία του ατόμου. Οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 γίνονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο, ενώ στις περιπτώσεις της μετακίνησης με τον κωδικό 4 (παροχή βοήθειας) οι ελεγκτικές αρχές θα ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο «βαθύ κόκκινο» είναι από σήμερα οι εξής περιοχές: Αττική, περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Αρκαδίας, Λάρισας, Λευκάδας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Ευβοίας και Δήμος Καλυμνίων. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατατάσσονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο». Λόγω του χθεσινού σεισμού, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο. Στις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναπροσαρμόζεται και ισχύει από τις 7 μ.μ. έως τις 5 π.μ., πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου τις καθημερινές είναι από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Στις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο» αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων και μνημοσύνων.

Οι αλλαγές

Ψώνια και σωματική άσκηση στη γειτονιά-1
Καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής είναι υπό ασφυκτική πίεση, το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει για πρώτη φορά σε πλήρη ανάπτυξη σχέδιο εκτάκτου ανάγκης (φωτ. INTIME NEWS).

Στην πλήρη εφαρμογή του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης στις μονάδες υγείας προχωράει το υπουργείο Υγείας στην Αττική, με αναδιάταξη των δυνάμεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υγείας. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε non COVID, παραχωρώντας στο Δημόσιο 120 κλίνες νοσηλείας. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» και «Ιπποκράτειο», τα οποία θα μετατρέψουν τις ανάλογες κλινικές τους σε κλινικές COVID. Θα συνεπικουρήσουν σε αυτό ιδιώτες γιατροί από ιδιωτικές κλινικές. Ηδη λίστα με 16 ιδιώτες είναι στη διάθεση του υπουργείου.   

Το «Ερρίκος Ντυνάν» μετατρέπεται σε υποστηρικτικό νοσοκομείο non COVID (285 απλές και 24 κλίνες ΜΕΘ), αναστέλλοντας τη λειτουργία του ως ιδιωτικό, με την εξαίρεση της μονάδας τεχνητού νεφρού, της ογκολογικής κλινικής και των τακτικών ραντεβού. Θα εφημερεύει στη θέση του «Σισμανόγλειου», το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο COVID με δυναμικότητα 301 κλινών. Τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του «Σισμανoγλείου» μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ. Το «Ωνάσειο» εφημερεύει καθημερινά για τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Τις εφημερίες του «Θριασίου» και του «Ασκληπιείου Βούλας» θα υποστηρίζουν ιδιωτικά θεραπευτήρια για non Covid παθολογικά περιστατικά.  

Στην Αττική λειτουργούν 319 κλίνες Εντατικής COVID, στις οποίες θα προστεθούν εντός της εβδομάδας άλλες 29 κλίνες (12 στον «Ευαγγελισμό», 10 στο «Τζάνειο» και 7 στο «Ασκληπιείο»). Από τις κλίνες Εντατικής COVID της Αττικής, οι 289 ήταν χθες κατειλημμένες, ενώ σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.528 ασθενείς με κορωνοϊό.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.702 νέα κρούσματα COVID-19 (1.270 στην Αττική και 314 στη Θεσσαλονίκη) και 40 θάνατοι λόγω της νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 431 ασθενείς, ενώ οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία ήταν 394, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε αυτό το τρίτο κύμα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι 0,98. Και ενώ, σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε, αυτό θα σήμαινε και έλεγχο της επιδημίας, τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα και εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της εικόνας στη χώρα. Από τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.756 κρούσματα με μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 αφορούν το βρετανικό στέλεχος και 48 το νοτιοαφρικανικό.

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την αυγή», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες δόσεις εμβολίων (πάνω από 1.000.000 μόνο από την Pfizer). Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα 65 ετών και άνω.