Η Σύνοδος Πρυτάνεων στηρίζει τον Ν. Παπαϊωάννου

Η Σύνοδος Πρυτάνεων στηρίζει τον Ν. Παπαϊωάννου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου προσέφερε η Σύνοδος Πρυτάνεων για την απόφασή του να καλέσει τον εισαγγελέα, ο οποίος αρμοδίως έδωσε εντολή για επέμβαση των ΜΑΤ για τη λήξη της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ από μικρή ομάδα φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών. Παράλληλα, η Σύνοδος Πρυτάνεων στηλιτεύει τις επιθέσεις, ύβρεις και συκοφαντίες κατά πανεπιστημιακών από μειοψηφίες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση: «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταγγέλλει τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ για επιλογές που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων τους. Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή. Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών και των Συγκλήτων των ΑΕΙ που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των ΑΕΙ σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι μια μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Πάντως, από τη δήλωση διαφοροποιήθηκαν οι πρυτάνεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρος Κίντζιος, του Μεσογειακού Νίκος Κατσαράκης και του Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Από την άλλη, η Σύνοδος των Πρυτάνεων δηλώνει ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις σπουδές και την αξία των πτυχίων, και ζητεί από την κυβέρνηση να ορίσει τους όρους επαναφοράς των ΑΕΙ στην κανονικότητα. Μάλιστα, ζητεί να εξετασθεί ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τέλος, συζητήθηκαν και τα σχέδια του υπ. Παιδείας για «επιστροφή» των Συμβουλίων (αποτελούμενων από εξωπανεπιστημιακούς) στην τριπλέτα της ηγεσίας των ΑΕΙ, δίπλα σε πρύτανη και Σύγκλητο. Οι πρυτάνεις είναι αρνητικοί στο μέτρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή