Δήμος Αθηναίων: Δράσεις κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Δήμος Αθηναίων: Δράσεις κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης στους εποπτευόμενους φορείς από τον Δήμο Αθηναίων, όσον αφορά τόσο τους εργαζομένους όσο και το κοινό, προτίθεται να αναλάβει ο δήμος. Επειτα από συμφωνία με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τη διαμόρφωση σχετικής πρότασης έχει αναλάβει ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλου Γερουλάνου. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δύο άντρες συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο των δράσεων, οι οποίες θα αφορούν άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, οπότε και ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το πράσινο φως για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.

Οι προτεινόμενες ενέργειες θα έχουν και νομική διάσταση και σχεδιάζεται να παρουσιαστούν ως ολοκληρωμένη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, και μετά τη σχετική ενημέρωση και των υπόλοιπων παρατάξεων, το σχέδιο θα τεθεί υπό διαβούλευση. Ετσι, στο δημοτικό συμβούλιο θα κατατεθεί προς ψήφιση η δημόσια δέσμευση του Δήμου Αθηναίων «Για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση», σύμφωνα με την οποία η «σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι επιτρεπτή ή ανεκτή». Στο συγκεκριμένο ψήφισμα ο Δήμος Αθηναίων προτρέπει τους εργαζομένους να καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό το οποίο έχουν υποστεί ή έχει υποπέσει στην αντίληψή τους. Από την άλλη, ο δήμος αναλαμβάνει να εξασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη διερεύνηση των καταγγελιών. Η δέσμευση, εφόσον ψηφιστεί, θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αιρετούς και τους εργαζομένους του δήμου αλλά και θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο στους χώρους του.  

Στο σχετικό πρόγραμμα δράσης που έχει καταρτιστεί από την παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ», προβλέπονται προληπτικές ενέργειες για να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως η επιμόρφωση των εργαζομένων αλλά και καμπάνιες ευαισθητοποίησης και το ψήφισμα. Από την άλλη όμως, στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός ενός συγκεκριμένου πλαισίου που θα δημιουργεί ασφάλεια και θα εξασφαλίζει στους καταγγέλλοντες το απαραίτητο υποστηρικτικό περιβάλλον. 

Στο σχέδιο που έχει καταρτιστεί, προτείνονται ακόμη αλλαγές της νομοθεσίας που ισχύει για τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους, ώστε να είναι δυνατή η πειθαρχική καταγγελία και η πραγματοποίηση ΕΔΕ εφόσον υπάρξουν καταγγελίες. «Μέσα από τον δήμο και την ΚΕΔΕ θα προτείνουμε αλλαγές στη νομοθεσία, διότι σήμερα τόσο οι δήμοι όσο και το Δημόσιο είναι ανοχύρωτοι απέναντι σε τέτοια περιστατικά», αναφέρει σχετικά ο κ. Γερουλάνος. Ορίζεται, επίσης, συγκεκριμένη διαδικασία καταγγελιών, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος/η που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να απευθυνθεί στους εντεταλμένους θεσμικούς φορείς με εμπιστευτικό πρωτόκολλο. Τέλος, το σχέδιο προτείνει μια σειρά συνεργασιών του δήμου με αρμόδιους θεσμικούς φορείς αλλά και πλήρη καταγραφή των στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή