Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού – «Να μην ξεθαρρεύουν οι εμβολιασμένοι»

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού – «Να μην ξεθαρρεύουν οι εμβολιασμένοι»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% και σε άλλες περιοχές από το 40% που ήταν πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%».

«Χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας. Τις επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος και δήλωσε πως καταγράφεται ταχύτερη μετάδοση του ιού λόγω των μεταλλάξεων.

Διαβάστε ακόμη: Κίνδυνος εκτροχιασμού στην Αττική -Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων

Από την πλευρά της, η Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ξεκαθάρισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να νομίζουν ότι είναι απρόσβλητοι από τον κορωνοϊό. 

«Δεν πρέπει να ξεθαρρεύουμε, ούτε οι εμβολιασμένοι. Πρέπει να τηρούν τα μέτρα κι αυτοί μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Όταν ένας εμβολιασμένος βρίσκεται σε κοινότητα που κυκλοφορεί υψηλό ιικό φορτίο μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του ιδίου», εξήγησε η καθηγήτρια. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε ότι «εξετάζουμε σοβαρά τον εμβολιασμό και στους άνω των 65, έχουμε αρκετά αισιόδοξα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότερα του εμβολίου και στις μεγαλύτερες ηλικίες». 

«Περί τα τέλη της άνοιξης πιστεύω ότι μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, κυρίως όσοι έχουν ευαλωτότητα λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος. Αρχές του καλοκαιριού θα είμαστε αρκετά καλύτερα και από πλευράς κάλυψης και από πλευράς δόσεων εμβολίων, υπογράμμισε η γιατρός. 

Διαβάστε ακόμη: Κρεβάτι κρεβάτι η μάχη με τον ιό

Σαρηγιάννης: Ένα μήνα παράταση στο lockdown για να πέσουμε στα 800 κρούσματα

Νωρίτερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει εύκολα μείωση κρουσμάτων σε κάτω από 1.000 μέσα στον Μάρτιο.

Όπως είπε, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά.

Όπως εξήγησε, αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή