«Τσουνάμι» εισαγωγών, κυριαρχία βρετανικής μετάλλαξης

«Τσουνάμι» εισαγωγών, κυριαρχία βρετανικής μετάλλαξης

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα αντοχής απέναντι στις μεταλλάξεις και την κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα εξελίσσεται η μάχη με τον κορωνοϊό στη χώρα, όπως αποτυπώθηκε και στα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. 

Παρά τα αυστηρό πλαίσιο στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ισχυρό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, «δείχνοντας» προς αποκλιμάκωση προς το τέλος του Μαρτίου. 

Από όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου προκύπτει πλέον κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης, με την ίδια να μιλά για «αγώνας που γίνεται ακόμα πιο άνισος». 

Η επικράτηση της εν λόγω παραλλαγής του ιού αφορά πλέον το 60%-70% των νέων κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας και έως το 90% στην Αττική και την Κρήτη. 

Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινήθηκε, άλλωστε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ. 

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δεν μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά».

Δοκιμασία χωρίς τέλος στα νοσοκομεία

Τα παραπάνω προμηνύουν και για ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την πίεση προς το Σύστημα Υγείας, που εδώ και μέρες κινείται στα όριά του, με τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε δοκιμασία διαρκείας και τον Μάρτιο

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως αυτή την ώρα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στη χώρα, πάνω 3.200 άτομα και την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται καθημερινά 330 εισαγωγές ασθενών. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε ότι μονο στην Αττική τα εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι περίπου 200 ανά ημέρα. 

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87%, παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες όπως είπε, και πρόσθεσε ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διασωληνώθηκαν 196 ασθενείς. Η ίδια πάντως παρατήρησε, πως ο δείκτης που αφορά τους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα παραμένει χαμηλός στη χώρα μας.

Η ίδια προέβλεψε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είπε, είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 200 άτομα να χρειαστούν νοσηλεία σε κρεβάτι ΜΕΘ.

Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 15 ημέρες

Όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, η καθηγήτρια μίλησε για διπλασιασμό του φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. 

Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. 

Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική, με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 2.000.

Στο «βαθύ κόκκινο» Φωκίδα και Ανώγεια

Από την πλευρά του, την ένταξη της Φωκίδας και των Ανωγείων Κρήτης στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου. 

Με φόντο και τις νέες απαγορεύσεις όσον αφορά στα sms, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας. Να παραμένουμε σπίτι μας και να είμαστε πιο προσεκτικοί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή και από παρέα σε παρέα».

Αναφορικά με τα μέτρα, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση μετακίνησης προς υπηρεσία ΚΤΕΟ, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να στέλνει τον κωδικό «2» και να έχει το αποδεικτικό του ραντεβού. Για την τέλεση γάμων (θρησκευτικών και πολιτικών), όπως είπε, θα επιτρέπεται η παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή