Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό στην Αττική δύο περιπτώσεων μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Πρόκειται για δυο διαφορετικά στελέχη κορωνοϊού, με κοινό παρονομαστή και στα δύο κρούσματα τη μετάλλαξη που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που επικαλείται το Open, η εν λόγω μετάλλαξη, δεν κάνει το στέλεχος πιο μεταδοτικό, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να είναι λίγο πιο ανθεκτικό στα αντισώματα που αναπτύσσονται είτε μέσω του εμβολίου είτε μέσω της νόσησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ιχνηλάτηση των δύο κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σταθερά πάνω από 2.000 τα κρούσματα

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλεί το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με τις νέες μολύνσεις να παραμένουν πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 2.000 κρουσμάτων, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 2.301 νέα κρούσματα.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι, φτάνοντας τους 6.664 συνολικά από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ενώ σε 452 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το στοιχεία το ΕΟΔΥ, η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με 1.153 νέες μολύνσεις, ενώ τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 247.

Εντείνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις-1

Σημειώνεται πως μόνο χθες έγιναν άλλες 387 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 222 σε νοσοκομεία της Αττικής η οποία πολιορκείται από τον ιό.

Διαβάστε ακόμη: Σε πλήρη ετοιμότητα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Στην προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα στη μάχη έναντι του τρίτου κύματος της COVID-19 το υπουργείο Υγείας προχωράει στην καταγραφή όλων των διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Χθες το μεσημέρι εστάλη από το γραφείο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, έγγραφο με το οποίο ζητείται από τις ιδιωτικές κλινικές να αναφέρουν έως το βράδυ της ίδιας ημέρας (έως τις 8 μ.μ.) πόσες κλίνες –απλής νοσηλείας, εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας– διαθέτουν συνολικά, πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες είναι «κλειστές», πόσες είναι καλυμμένες και πόσες κενές. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, το αίτημα απευθύνεται «λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση της COVID-19 και προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας». Με την κίνηση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να καταγράψει πόσες κλίνες μπορεί να αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο και εφόσον παραστεί ανάγκη. Και όπως σημείωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, εξετάζουμε όλα τα σενάρια». [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή