Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και στους πολίτες άνω των 65 ετών, όπως επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η ίδια τόνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο κατά της Covid μετά από λεπτομερή και εμπεριστατωμένο έλεγχο «προέκυψε πως είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό και προστατεύει όλους τους εμβολιασμένους», υπογραμμίζοντας ότι «προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».

«Αναφορικά με την προστασία για την σοβαρή και ήπια νόσο, διαπιστώθηκε ότι οι μελέτες είχαν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Με βάση αυτό το δεδομένο και η επιτροπή των εμβολίων στην Ελλάδα, αποφάσισε την χορήγηση του εμβολίου από 18 έως 64 ετών, διατυπώνοντας όμως τη θέση ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις μελέτες. Σήμερα, λοιπόν, ένα μήνα μετά, έχουν προδημοσιευθεί δύο μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικιωμένα», είπε.

Και συνέχισε: «Με βάση την πρώτη μελέτη, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της Astrazeneca. Με μία δόση εμβολίου επιτεύχθηκε μείωση των εισαγωγών. Η δεύτερη μελέτη προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό. Και σε αυτή την περίπτωση έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών».

«Με τα νέα λοιπόν δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις στη χώρα μας έτσι ώστε το εμβόλιο της Astrazeneca να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και στους άνω των 65 ετών. Αναμφίβολα η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική στη χώρα μας, αλλά ακόμα παραμένουν άτομα στις μεγάλες ηλικίες που δεν εμβολιάζονται», είπε.

Ωστόσο «παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο», είπε, τονίζοντας ότι «χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού». 

Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca-1

Η εξέλιξη των εμβολιασμών

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι σήμερα έχουν εμβολιαστεί -έως νωρίς το απόγευμα- 30.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά έχουν διεξαχθεί 1.120.000 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 373.000 πολίτες έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, ενώ η εμβολιακή κάλυψη ανέρχεται σε 7,12%.

Την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 747.000 πολίτες.

Aνέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι προσεχώς ανοίγει εντός Μαρτίου ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς επίσης για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69.

Ο ίδιος τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένουμε από την Pfizer 1,71 εκ. δόσεις εμβολίων, ενώ μετά τα μέσα Απριλίου αρχίζουν οι παραδώσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Πρόσθεσε δε ότι μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειονότητα θα έχει έως τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιασθεί, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής κατέληξε.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Κρούσματα

Σε 1.165 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με 556 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.

Tα τεστ σε όλη την επικράτεια ανήλθαν σε 19.025, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανήλθε σε 6,12%. [Διαβάστε]

Και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca-2

Σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Η προοπτική της σταδιακής οικοδόμησης ενός τείχους ανοσίας στη χώρα, με την ταυτόχρονη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, που ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «κόκκινο», δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσδιορίζει το μερικό άνοιγμα της αγοράς για τις 22 Μαρτίου.

Με τρία εμβόλια διαθέσιμα και άλλο ένα στον προθάλαμο για να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία. Η απάντηση σε αυτό έγκειται εν πολλοίς στο πότε θα επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία αγέλης», που θα σημαίνει ότι η COVID-19 δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί.

Πρώτη στάση σε αυτή την πορεία αναμένεται στα τέλη Μαΐου, όταν υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού το 30% του πληθυσμού και θα έχει χτιστεί αυτό που ονομάζουμε «τείχος ανοσίας» για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Υπολογίζοντας έναν σταθερό ρυθμό εμβολιασμού, η ανοσία αγέλης θα επιτευχθεί τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε θα έχει ανοσία το 70% των πολιτών. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή