Μαρτυρίες για τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη: «Ξυλοκοπούσαν ένα νεαρό άτομο»

Μαρτυρίες για τα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη: «Ξυλοκοπούσαν ένα νεαρό άτομο»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 75χρονη Γιούλα κάθεται σε ένα παγκάκι στην πλατεία Νέας Σμύρνης με τον 92χρονο σύζυγό της Θεόδωρο. Tην Κυριακή, λίγα μέτρα μακριά από το συγκεκριμένο παγκάκι, καταγράφηκαν εικόνες αδικαιολόγητης βίας. «Είμαι Νεοδημοκράτισσα 56 χρόνια και ντρέπομαι με αυτά που έγιναν, αυτοί οι λίγοι αστυνομικοί που τα έκαναν αυτά εξευτελίζουν την αστυνομία», λέει στην «Κ». Ούτε εκείνη ούτε ο σύζυγός της ήταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων στην πλατεία, αλλά καθώς μένουν στον πρώτο όροφο μιας γειτονικής πολυκατοικίας, έγιναν αποδέκτες χημικών που εξαπέλυσε η αστυνομία κατά των διαδηλωτών στην πορεία που ακολούθησε. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, ήταν τρομερό», λέει ο Θεόδωρος. «Μου φάνηκε ότι θα πεθάνω», αναφέρει η Γιούλα, συμπληρώνοντας πως βγήκαν μόλις για ένα λεπτό στο μπαλκόνι για να δουν τι γινόταν στην πορεία, στην οποία λέει πως συμμετείχε «καλός κόσμος, δεν ήταν χούλιγκαν – με αυτό που έκαναν και χτύπησαν τα παιδιά θα κάνουν όλη τη νεολαία αναρχική, θα με κάνουν κι εμένα αναρχική». «Δεν ήταν οι γνωστοί – άγνωστοι, ήταν Νεοσμυρνιώτες», λέει στην «Κ» ο 60χρονος κάτοικος της περιοχής Αναστάσιος Σταφυλάκης σχετικά με την πορεία της Κυριακής, τονίζοντας πως αστυνομικοί χτυπούσαν τον κόσμο «αδιακρίτως».

Μία καταστηματάρχης, της οποίας η επιχείρηση βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου έγινε η συμπλοκή νωρίτερα την Κυριακή, λέει στην «Κ» πως η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν «απερίγραπτη» και ότι είναι «μέγα ψέμα το ότι υπήρχαν 30 άτομα συμμορία και τους επιτέθηκε, αυτά είναι ανήκουστα πράγματα». «Βγήκαμε όλοι, πήγαμε εκεί και είδαμε ότι ξυλοκοπούσαν ένα νεαρό άτομο, το άτομο δεν ήταν τίποτα το περίεργο», αναφέρει. «Πάσης φύσεως» πολίτες είχαν εξοργιστεί – «όποιος έλεγε κάτι περί αυτών που συνέβαιναν, έτρεχαν να τον συλλάβουν, μάζεψαν μερικά άτομα, τα έφεραν στα Starbucks», δηλώνει. Οσο ήταν εκεί, μία κοπέλα που περνούσε από απέναντι άρχισε να τους φωνάζει από μακριά. Η καταστηματάρχης, η οποία δεν ήθελε να ονομαστεί, στεκόταν δίπλα σε δύο αστυνομικούς. «Να την πιάσω, να την πιάσω;», καταγγέλλει πως ρώτησε ο ένας τον άλλον, με τον δεύτερο να απαντάει «ναι». «Και φεύγει βολίδα και τρέχει να τη συλλάβει την κοπέλα», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως τόση αστυνομική δύναμη δεν είχε ξαναδεί ποτέ στην πλατεία. 

«Είχαμε από το πρωί προκλητική συμπεριφορά από την αστυνομία», λέει στην «Κ» ο 40χρονος Γιάννης, ο οποίος εργάζεται στην πλατεία – «δεν φαίνονταν σαν όργανα της τάξης που ήρθαν να επιβάλουν τον νόμο». Τονίζει πως είναι υπέρ τού να πάρει πρόστιμο κάποιος που δεν τηρεί τα μέτρα, όμως αναφέρει πως την Κυριακή οι αστυνομικοί ήταν στην πλατεία «για τσαμπουκά». «Στέκονταν 10 ή 8 μηχανάκια στη σειρά με αγριάδα, χωρίς να φοράνε μάσκα οι ίδιοι, το πρωί στις 11.30 η ώρα τους είδα στην Παλαιολόγου – στις 2 παρά 10 περνούσε ένας της ΔΙ.ΑΣ. με 40 χλμ./ώρα στον πεζόδρομο ανάμεσα σε παιδάκια και ηλικιωμένους, πριν γίνουν όλα αυτά τα σκηνικά, και αναρωτιόμουν τι στο καλό συμβαίνει, η συμπεριφορά ήταν ακραία». «Τριγυρνούσαν με τις μηχανές στον πεζόδρομο που έχει παιδιά, άρχισαν και έγραφαν πολλές οικογένειες», αναφέρει στην «Κ» μία υπάλληλος σε κατάστημα της πλατείας. «Βγήκε κάποιος να παραπονεθεί για αυτό», συμπληρώνει, «και άρχισε μία φασαρία». Ανθρωποι της πλατείας λένε στην «Κ» πως, παρόλο που τα γεγονότα της Κυριακής ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, τους τελευταίους μήνες τους έχει ενοχλήσει πολλές φορές η συμπεριφορά της αστυνομίας. «Κι άλλες φορές αντί να ελέγξουν, τραμπουκίζουν», αναφέρει ο Γιάννης. «Κινείται λίγο περίεργα η αστυνομία», λέει ο Μανώλης, ένας καταστηματάρχης. «Κάνουν την παρουσία τους αισθητή χωρίς λόγο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή