Νέα Σμύρνη: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκη στο επεισόδιο της Κυριακής

Νέα Σμύρνη: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκη στο επεισόδιο της Κυριακής

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ανθυπαστυνόμος της ομάδας ΔΙΑΣ που ενεπλάκη στο επεισόδιο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης το απόγευμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «μετά τη συλλογή και μελέτη του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα Ανθυπαστυνόμος, στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διεξάγεται για περιστατικό που έλαβε χώρα την 7-3-2021 στη Νέα Σμύρνη».

Όπως έγραφε η «Κ» σήμερα, η πειθαρχική έρευνα για το συμβάν έχει ανατεθεί σε ανώτατο αξιωματικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Πηγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας χθες στην «Κ», άλλωστε, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα άμεσα, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, όπως και συνέβη. 

Μάλιστα, καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο συμβάν αστυνομικοί κλήθηκαν χθες το μεσημέρι στη ΓΑΔΑ προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις για την αντίδρασή τους στο επεισόδιο. Πρόκειται για δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο να συμμετέχουν στην προσπάθεια ακινητοποίησης και στη σύλληψη του 29χρονου νεαρού, δίχως να αποκλείεται στην πορεία της διαδικασίας να κληθούν και άλλοι ένστολοι με ανάμειξη στο επεισόδιο. 

Οπως προβλέπεται, πήραν διορία και αναμένεται να καταθέσουν υπόμνημα με έγγραφες εξηγήσεις μέσα σε διάστημα 5 έως 7 ημερών.

Στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας, πάντως, οι δύο αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. αναμενόταν να επαναλάβουν όσα από την πρώτη στιγμή έχουν υποστηρίξει και στις επίσημες υπηρεσιακές αναφορές τους. Οτι, δηλαδή, δέκα λεπτά μετά τις 2 μ.μ. πήραν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να πάνε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για να κάνουν ελέγχους για συνωστισμό, άσκοπες μετακινήσεις κ.λπ. Οτι στις 2.50 μ.μ., ενώ έκοβαν κλήσεις, περικυκλώθηκαν από 40 άτομα που αντέδρασαν στη διαδικασία, καθώς και ότι ένα με δύο λεπτά αργότερα τα άτομα αυτά τους επιτέθηκαν. Πάντως, σε αντίθεση με τη στιγμή της σύλληψης του 29χρονου, η επίθεση που, όπως υποστηρίζουν, δέχθηκαν οι αστυνομικοί δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο. 

Ενα βίντεο στο οποίο έχει αποτυπωθεί η αρχή της έντασης μεταξύ των αστυνομικών και των ατόμων που βρίσκονταν στην πλατεία Καρύλλου δημοσιοποίησαν στο Athens Indymedia τα μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου, που είχαν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Κυριακής συνάντηση στο σημείο. Ούτε σε αυτό όμως έχει αποτυπωθεί η στιγμή της επίθεσης που οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. περιγράφουν στις αναφορές τους. «Ζητήσαμε τον λόγο από τους ενόπλους του κράτους, οι οποίοι είχαν στάση προκλητική. Τότε, λοιπόν, άτομο από τη συνέλευσή μας άρχισε να βιντεοσκοπεί το συμβάν με το κινητό, κι αμέσως, μπάτσος, καταδεικνύοντας πρώτα το άτομο με το δάχτυλο, κινήθηκε προς το μέρος του για να το προσαγάγει. Στην προσπάθειά μας να τον εμποδίσουμε, αυτομάτως, οι μπάτσοι βγάζουν πτυσσόμενα μεταλλικά κλομπ και ρίχνουν βιαίως στο δάπεδο δύο άτομα της συνέλευσής μας, με σκοπό να προσαχθούν», αναφέρουν στο κείμενό τους τα μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης.

Διαβάστε επίσης: 
• Ν. Σμύρνη: Οι μαρτυρίες λίγο μετά το περιστατικό
• Ν. Σμύρνη: Οι καταθέσεις, οι αναφορές, η αναζήτηση στοιχείων
• Δικηγορικοί Σύλλογοι για Νέα Σμύρνη: Να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή