Χούλιγκαν οι πρωταγωνιστές της δολοφονικής επίθεσης – Ο βασικός ύποπτος και οι δύο νέες συλλήψεις

Χούλιγκαν οι πρωταγωνιστές της δολοφονικής επίθεσης – Ο βασικός ύποπτος και οι δύο νέες συλλήψεις

χούλιγκαν-οι-πρωταγωνιστές-της-δολοφ-561292225

Μια πρωτοφανής στα αστυνομικά χρονικά σύμπραξη χούλιγκαν τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών ομάδων κατεγράφη στα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, στο περιθώριο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία.

Οπως προκύπτει από δεκάδες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και επιβεβαιώνουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., κεντρικό ρόλο στα γεγονότα διαδραμάτισαν χούλιγκαν από τέσσερις διαφορετικές ομάδες των Αθηνών. Οπως οι ίδιοι περιγράφουν στις αναρτήσεις τους, άφησαν στην άκρη τις οπαδικές διαφορές τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν και μόνο λόγο: να επιτεθούν στην αστυνομία. «Τα καλύτερα γκολ μπαίνουν όταν ενώνεται ο λαός τελικά…», αναφέρεται στη λεζάντα ενός βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε οπαδικό λογαριασμό στο Instagram και απεικονίζει νεαρούς με κουκούλες και σιδηρολοστούς να κινούνται μαζικά πάνω στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Λογαριασμός οργανωμένων οπαδών άλλης ομάδας του λεκανοπεδίου δημοσίευσε φωτογραφία από τη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη. Σε αυτήν διακρίνονται μέλη του συνδέσμου με φόντο ένα πανό με σύνθημα «Η δημοκρατία πεθαίνει στον τόπο που γεννήθηκε» και κατάληξη το υβριστικό για την αστυνομία αρκτικόλεξο «ACAB» (All Cops Are Bastards). Στη λεζάντα της φωτογραφίας υπάρχει η εξής φράση: «Η Σμύρνη είναι μόνο η αρχή! Θα μας βρείτε μπροστά σας!». Παρόμοιο είναι το περιεχόμενο ανάρτησης των οργανωμένων οπαδών μιας ακόμα ομάδας του λεκανοπεδίου. Κάτω από μια φωτογραφία της προχθεσινής διαδήλωσης υπάρχει το εξής κείμενο: «Η χθεσινή λαοθάλασσα, ιστορικά πρωτόγνωρη για διαδήλωση σε γειτονιά, έδωσε την απάντησή της. Θέλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα γκρουπ των οπαδών που άφησαν στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν για τα πολλά που μας ενώνουν». 

Διαβάστε επίσης:
• Δύο νέες συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη

Τα προχθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη δεν άφησαν ασυγκίνητους τους χούλιγκαν του εξωτερικού. Σε δικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα αναπαρήγαγαν τις πρωτοφανούς αγριότητας εικόνες, επιχαίροντας για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού. Μια φωτογραφία από τη στιγμή της επίθεσης στην ομάδα Δράση, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό hooliganstv_official, είχε χθες το πρωί 34.000 θεάσεις. Η σχετική φωτογραφία συνοδευόταν από λεζάντα που ανέφερε ότι χούλιγκαν διαφόρων ομάδων ενώθηκαν ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία. «Απόψε, για πρώτη φορά οι χούλιγκαν όλων των ομάδων της Αθήνας ενώθηκαν ενάντια στην αστυνομία», αναφέρεται κάτω από φωτογραφία των επεισοδίων, που δημοσιοποιήθηκε σε άλλο λογαριασμό. Καλέσματα για συμμετοχή στη συγκέντρωση υπήρξαν και τις ημέρες πριν από τη συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Κάποια από αυτά δημοσιοποιήθηκαν σε ανοικτές και άλλα σε κλειστές ομάδες στο Facebook. Οι επιτελείς της ΓΑΔΑ εξάλλου είχαν ισχυρές ενδείξεις για την κινητοποίηση των οργανωμένων οπαδών και είχαν εκφράσει φόβους για το ενδεχόμενο γενικευμένων επεισοδίων στους δρόμους γύρω από την πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Εκτός των χούλιγκαν πάντως το «παρών» έδωσαν και ομάδες αναρχικών που με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, φέρονται να μετέχουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών. «Σήμερα, το αστυνομικό κράτος δέχτηκε την πρώτη σοβαρή ήττα του. Για τη Νέα Σμύρνη ήταν το πιο σημαντικό γεγονός από τα Δεκεμβριανά του ’44. Για την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν η πρώτη μυρωδιά πραγματικής εξέγερσης ενάντια σε ένα αστυνομικό κράτος. Μια ζωντανή παρακαταθήκη για αυτά που έρχονται σύντομα», αναφέρεται σε κείμενο με τίτλο «Ανταπόκριση από τη μάχη της Νέας Σμύρνης», που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης:
• Σύλληψη 30χρονου για την επίθεση στη Ν. Σμύρνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή