Μικρή αναβολή για «ασημένιο βέλος» λόγω κορωνοϊού

Μικρή αναβολή για «ασημένιο βέλος» λόγω κορωνοϊού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα καθυστέρηση επιφυλάσσει η πανδημία στο «ασημένιο βέλος», το νέο καμάρι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που κατέφθασε στη χώρα μας στις αρχές του έτους. Το πρώτο επετειακό δρομολόγιο του γρήγορου ιταλικού τρένου ήταν προγραμματισμένο για την 25η Μαρτίου (επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης), ωστόσο τα υγειονομικά δεδομένα μεταθέτουν την εκτέλεσή του για τον Απρίλιο. Ενώ επιχειρησιακά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι έτοιμη για το πρώτο δρομολόγιο, η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται ότι οδήγησε στην απόφαση για μετάθεση του επετειακού δρομολογίου. 

Το δεύτερο ιταλικό τρένο, το ETR 470, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σε ελληνικό έδαφος στις αρχές Απριλίου. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι διεργασίες που απαιτούνται για την αναχώρηση του «ασημένιου βέλους» από την Ιταλία. Το τρένο θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια διαδρομή που έκανε και το πρώτο ETR 470 που ήρθε στη χώρα στις αρχές του έτους, ξεκινώντας από την Πιατσέντζα της Ιταλίας όπου διεξήχθησαν οι εργασίες ανακατασκευής του. Θα έρθει συρόμενο στην Ελλάδα και όχι βασιζόμενο στις δικές του μηχανές. Με την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη θα κατευθυνθεί στο εργοστάσιο (μηχανοστάσιο) της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ήδη προετοιμαστεί οι εγκαταστάσεις για να το υποδεχθούν. Η παραλαβή του νέου συρμού θα σηματοδοτήσει την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων, χωρίς επιβάτες, όπως επιβάλλεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Οι εκτιμήσεις θέλουν το δεύτερο «βέλος» να είναι έτοιμο να υποδεχθεί επιβάτες εντός του Μαΐου. Ωστόσο για την έναρξη των τακτικών, γρήγορων δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι συνολικά τρεις συρμοί. 

Τα δύο για να δρομολογούνται κάθε πρωί από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και ένα εφεδρικό τρένο για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Τα έως τώρα δεδομένα θέλουν την άφιξη και ολοκλήρωση όλων των δοκιμών του τρίτου τρένου να έχουν ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού. Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αναμένεται να έχουν φτάσει και τα συνολικά πέντε «βέλη» που θα ενταχθούν στο τακτικό πρόγραμμα δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σήμερα, παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, στα μόλις δύο ζεύγη δρομολογίων που εκτελούνται μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα τρένα εμφανίζουν σημαντικές πληρότητες. Με αυτά τα δεδομένα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς την επόμενη ημέρα –μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων– καθώς οι νέοι συρμοί θα είναι σε θέση να προσφέρουν μια αναβαθμισμένη σιδηροδρομική εμπειρία. Με την ολοκλήρωση μάλιστα των έργων στην υποδομή του δικτύου (σηματοδότηση στο σύνολο των γραμμών) η διαδρομή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιείται σε 3,5 ώρες. Τα έως τώρα δεδομένα θέτουν την ολοκλήρωση των έργων υποδομής εντός του 2022, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν και υψηλότερες ταχύτητες τα νέα «βέλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή