«Γκρίνια» για τη λειτουργία της επιτροπής λοιμωξιολόγων

«Γκρίνια» για τη λειτουργία της επιτροπής λοιμωξιολόγων

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 12:33 Διαφωνίες εκφράζονται στους κόλπους των επιστημόνων για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής των Ειδικών για τον κορωνοϊό.

Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδριάση, όπου θα αποφασιστεί αν θα παραταθούν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, εξέφρασε τη διαφωνία της για τη δημόσια τοποθέτηση της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αναστασίας Κοτανίδου, περί του μηχανισμού λειτουργίας. 

Η κ. Γκάγκα ανέφερε πως η ίδια δεν είναι μέλος της Επιτροπής, αλλά συμφωνεί με την κ. Κοτανίδου «ως προς το κομμάτι ότι δεν πρέπει να βγαίνει ο καθένας και να λέει τη δική του άποψη», πρόσθετοντας, ωστόσο πως «αν η Επιτροπή δε δουλεύει καλά, πριν βγει κάποιος να το πει στον κόσμο, πρέπει να το διορθώσει μέσα στην Επιτροπή. Αν κάτι δεν είναι καλό ή το διορθώνεις ή παραιτείσαι».  

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κοτανίδου, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», δήλωσε πως η Επιτροπή έχει χάσει τον βηματισμό της και στάθηκε στο γεγονός ότι ενίοτε οι αποφάσεις μεταφέρονται εσφαλμένα προς τα έξω.

«Στις συνεδριάσεις χάνονται περισσότερες ώρες απ’ ό,τι θα έπρεπε» είχε εκτιμήσει, δηλώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς τη σαφήνεια που συνοδεύει την επικοινωνία των εκάστοτε αποφάσεων για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό.

«Λήξαν» το ζήτημα εντός της Επιτροπής 

Πάντως, με το που ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η κ. Κοτανίδου, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τον λόγο για να πει ότι τα όσα ανέφερε την Τετάρτη παρερμηνεύτηκαν (με τη λογική ότι δεν αποδόθηκαν με τον τρόπο που αυτή εννοούσε). 

Άλλο μέλος της επιτροπής πήρε τον λόγο και επισήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει ενωμένη». 

Το θέμα θεωρήθηκε λήξαν και ξεκίνησε η παρουσίαση του Σωτήρη Τσιόδρα για τους επιδημιολογικούς δείκτες. Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν, το πρωί της Παρασκευής και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.  

Τον προβληματισμό του για τον τρόπο λειτουργίας της ελληνική «task force» διατύπωσε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «μία Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει» και πρότεινε τη σύσταση μια πενταμελούς Επιτροπής από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες.

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, καλεσμένη στο MEGA, υποστήριξε πως «η κυρία Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολίαζε πως άπαντες είναι κουρασμένοι και εξέφρασε τη διαφωνία του με όσα είπε η κ. Κοτανίδου. «Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Γιατί αν κάποιος συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Είτε προσωπικά, είτε να τις ζητήσει από όποιους συμβουλεύονται την επιτροπή», είπε, μιλώντας στο OPEN. 

Υποστήριξε, δε, πως τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν να βγαίνουν προς τα έξω αυτή την χρονική στιγμή, «όταν είμαστε σε σημείο που η προσπάθεια είναι δύσκολη, αλλά τελική».

«Μία προσπάθεια η οποία αμφισβητείται σταθερά από κάποιους, οι προτάσεις των οποίων όπου έχουν εισακουστεί έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, αυτό δεν βοηθά», πρόσθεσε. Όπως ειπε, «είναι αναμενόμενο αποφάσεις να αλλάζουν και να διορθώνονται», σημειώνοντας πως η διαχείριση είναι στο πλαίσιο της καθημερινής ιατρικής, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο εγχειρίδιο αφού η τελευταία πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια.

«Αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία», τόνισε και συνέχισε λέγοντας «Για αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια και να επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας επίσης στο OPEN, ανέφερε ότι το σχόλιο της κ. Κοτανίδου ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και η ίδια δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις. 

«Μίλησα με την κυρία Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», ανέφερε, χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται». «Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», σημείωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή