Σταυροδρόμι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τη δεκαετία του ’80, τότε που η κρέμα γάλακτος έρρεε άφθονη σκεπάζοντας τα πάντα και η σαλάτα ρόκα παρμεζάνα βρισκόταν στο μενού σχεδόν κάθε ταβέρνας, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει άλματα στον χώρο της ελληνικής κουζίνας. Θα μπορούσαμε να μιλάμε και για θαύματα. Πρώτα και κύρια, μάθαμε τι έχουμε στα χέρια μας και το εκτιμήσαμε, μάθαμε με λίγα λόγια τι σημαίνει μεσογειακή διατροφή, τι σημαίνει μέτρο και ισορροπία. 

Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε οι «φτωχοί συγγενείς» αλλά ότι μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους πάντες. 
Ανακαλύψαμε τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας, ασχοληθήκαμε περισσότερο με τη γαστρονομική μας κληρονομιά, γνωρίσαμε και τιμήσαμε τους εξαιρετικούς και επίμονους παραγωγούς μας, σταματήσαμε να ενστερνιζόμαστε άκριτα ό,τι ερχόταν απέξω.

Επειτα ήρθαν στη ζωή μας πολυταξιδεμένοι και έμπειροι σεφ, μας έκαναν να αγαπήσουμε την πεσκανδρίτσα και άλλα ταπεινά ψαράκια, εξέλιξαν τις τεχνικές, ενέπνευσαν νέους μάγειρες. Εκείνοι πήραν με τη σειρά τους τη σκυτάλη, απογείωσαν πρώτες ύλες που σνομπάραμε, ξεφορτώθηκαν την υπερβολή, μπόλιασαν την ελληνική κουζίνα με κοσμοπολιτισμό παρουσιάζοντας πιάτα λιτά, με καθαρότητα γεύσεων και φινέτσα, μια κουζίνα έξυπνη, νόστιμη, εποχική, ντόπια, απλή αλλά και πρωτότυπη. 

Τώρα αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε ένα ακόμη σταυροδρόμι. Η πανδημία έχει ανατρέψει πολλές βεβαιότητες, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, στενότητα, όχι μόνο οικονομικής φύσεως, και επιβάλλει κατά κάποιο τρόπο έναν αναστοχασμό σε όλα τα πεδία της ζωής μας. Η ελληνική κουζίνα δεν θα μείνει έξω απ’ αυτό. 

Ας σκεφτούμε μόνο ότι στη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, όταν κάθε καλοκαίρι είχαμε νέο ρεκόρ σε αφίξεις ξένων επισκεπτών, ο ρόλος της ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, καταλυτικός. Λειτούργησε ως μοχλός ανάπτυξης, έδωσε προστιθέμενη αξία στην ελληνική εμπειρία. 

Τώρα που αχνοφαίνεται η έξοδος από την πανδημία και αναμένουμε ένα καλοκαίρι καλύτερο από αυτό του 2020, η ελληνική κουζίνα θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα κληθεί να δείξει τον καλύτερο εαυτό της, το πιο φωτεινό της πρόσωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή