Δυτικά των Κυθήρων παραμένουν τα δύο πλοία που συγκρούστηκαν το πρωί

Δυτικά των Κυθήρων παραμένουν τα δύο πλοία που συγκρούστηκαν το πρωί

1' 20" χρόνος ανάγνωσης

Στη θαλάσσια περιοχή 10 μίλια δυτικά των Κυθήρων παραμένουν τα δύο φορτηγά πλοία, τα οποία συγκρούστηκαν το πρωί του Σαββάτου υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή υδάτων και στα δύο, χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση.

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο KIVELI με σημαία Λιβερίας και 24 άτομα πλήρωμα (1 υπήκοος Γεωργίας και 23 Φιλιππίνων), που έπεσε με την πλώρη στη μέση του φορτηγού AFINA I με σημαία Μάλτας και 18 άτομα πλήρωμα (16 υπήκοοι Γεωργίας και δύο Ρώσοι).

Το AFINA I ήταν φορτωμένο με σιδηρομετάλλευμα και είχε προορισμό την Ισπανία, ενώ το KIVELI με λίπασμα είχε αναχωρήσει από το Μαρόκο με προορισμό τη Βουλγαρία.

Από τη σύγκρουση δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Στο σημείο του ατυχήματος βρίσκονται από το πρωί τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, δύο λάντζες, ενώ σπεύδει και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος καθώς και ρυμουλκά.

Την Κυριακή πιθανότατα θα επιχειρηθεί η αποκόλληση των δύο πλοίων από το σημείο, ενώ θα υπάρξει σχέδιο ρυμούλκησής τους. Ήδη έχουν διατεθεί υλικά και προσωπικό των όμορων Λιμενικών Αρχών για επέμβαση προς τυχόν αντιμετώπιση ρύπανσης. Με μέριμνα των πλοιοκτητριών εταιριών, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία, η λήψη προληπτικών μέτρων, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, μετέβησαν στην ανωτέρω περιοχή, κατόπιν εντολής της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης με έδρα την Πάτρα, καθώς και κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών του λιμενικού, της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, προς επίβλεψη και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνται.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή πνέουν  δυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ