Επιστροφή στα έδρανα των ΑΕΙ

Επιστροφή στα έδρανα των ΑΕΙ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεμαθήματα, αλλά και συμβολικές καταλήψεις και μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για πτυχές της ιδιαίτερης αυτής περιόδου στα κλειστά πανεπιστήμια. Δηλαδή, την ίδια ώρα που οι φοιτητές ζητούν επιστροφή στα πανεπιστημιακά έδρανα και ολοκλήρωση κρίσιμων διαδικασιών, όπως τα κλινικά μαθήματα και οι πρακτικές ασκήσεις, δημιουργείται κλίμα αντιδράσεων από μερίδα φοιτητών που αντιτίθεται στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ και σε διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης και η διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών. Για το ίδιο θέμα, άλλωστε, υπάρχουν και αντιδράσεις ακαδημαϊκών οργάνων, όπως από τη Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Παντείου σε απόφασή της αναφέρει ότι «διαπιστώνει με εύλογη αγωνία την υποβάθμιση της ποιότητας της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και την υπολειτουργία της βιβλιοθήκης και των ακαδημαϊκών δομών λόγω της διαδικτυακής διδασκαλίας η οποία συνεχίζεται για τρίτο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Θεωρεί επιβεβλημένο να εξασφαλισθούν επειγόντως όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των διδασκόντων, των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών». Μάλιστα, παρότι το θέμα του εξοπλισμού των φοιτητών θεωρείται πως έχει λυθεί, η Σύγκλητος του Παντείου καλεί το υπουργείο Παιδείας «να στηρίξει τους φοιτητές που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα (Η/Υ, πρόσβαση στο Διαδίκτυο) για να μετέχουν στην εξ αποστάσεως διαδικασία». 

Επίσης, η Σύγκλητος του Παντείου, στη γραμμή προηγούμενης απόφασής της, δηλώνει ότι «η παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης μέσα στο πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης», προσθέτοντας ότι «τα τελευταία βίαια γεγονότα στην κοινωνία και στα πανεπιστήμια, καθώς και η αστυνομική παρουσία εντός και πέριξ των πανεπιστημίων, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ειρήνης και επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που η Σύγκλητος είχε εκφράσει πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου».

Την ίδια στιγμή, δημιουργείται κλίμα αντιδράσεων κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας από φοιτητές. Μετά τις καταλήψεις στο ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δημοκρίτειο Θράκης και το Παν. Θεσσαλίας, και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έχουν αναστηθεί πανό κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της διαγραφής φοιτητών. 

Παράλληλα, σε μία κυρίως συμβολική κίνηση, στο ΑΠΘ φοιτητές με τον διδάσκοντα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έκαναν διά ζώσης μάθημα, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδρύματος. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των φοιτητών, «η πολύμορφη δραστηριότητα, η ζωντανή παρουσία των φοιτητών είναι που μπορεί να εμποδίσει στη πράξη την εφαρμογή του νέου απαράδεκτου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, είναι αυτή που απαντάει στην καταστολή! Συνεχίζουμε τη πλούσια δραστηριότητα των συλλόγων. Επιστρέφουμε στα πανεπιστήμιά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή