Αναβάλλεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα της οικονομίας

Αναβάλλεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα της οικονομίας

Η συνεδρίαση μετατέθηκε για την Παρασκευή - την ίδια μέρα οι ανακοινώσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, καθώς οι ειδικοί ζήτησαν να έχουν ένα ασφαλέστερο επιδημιολογικό δείγμα προτού αποφασίσουν.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων. 

Η επιτροπή των ειδικών, στην επικείμενη συνεδρίαση της, αναμένεται να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των μέτρων, προκρίνοντας κάποιες αλλαγές. Υπάρχουν, ωστόσο, διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στον χρόνο, αλλά και στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι η τάση είναι αυξητική «λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι τα κρούσματα -έως τις 25 Μαρτίου– «κατά μέσο όρο θα φτάσουν στο επίπεδο του 2ου κύματος», οπότε ήταν περί τα 3.000 ημερησίως. Σημείωσε δε ότι «αν δεν βάλουμε μυαλό, θα πάμε παραπέρα», εννοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση.

Αναφορικά με τα σενάρια ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Ή το κάνεις με ασφάλεια ή δεν το κάνεις», υπογραμμίζοντας ότι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα υποδομής».

«Έξυπνες κινήσεις»

«Δεν είχαμε lockdown, σε εισαγωγικά ήταν», τόνισε εμφατικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία –μιλώντας στην ΕΡΤ- τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος με «ελεγμένες δραστηριότητες» και «έξυπνες κινήσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Παγώνη είπε ότι «το Πάσχα θα είναι με μάσκα και με αποστάσεις» και πως πρέπει να «είμαστε προσεκτικοί στους συνωστισμούς».

Βαλβίδες εκτόνωσης

Την ανάγκη δημιουργίας κάποιων «βαλβίδων» εκτόνωσης των πολιτών με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Αν και σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του κύματος στα νοσοκομεία, αποκάλυψε ότι υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή εδώ και καιρό, για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.

«Το πρώτο πράγμα που μπορεί να ανοίξει είναι το λιανεμπόριο. Αν η καμπύλη αυτών που νοσηλεύενται στα νοσοκομεία σταθεροποιηθεί, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και το βλέπω να ανοίγει στο τέλος του μήνα», υπογράμμισε. 

Αναβάλλεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα της οικονομίας-1

Τα σενάρια που εξετάζονται: 

  • Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ, από 7 που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Τέλος στην απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033, όπως είχε προκύψει από την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών.
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου. 
  • Όσον αφορά στους υπόλοιπους κλάδους, ο στόχος που έχει τεθεί για το λιανεμπόριο είναι η 29η Μαρτίου, με καθαρό «αστερίσκο» πάντοτε να καταγραφεί μια επιπεδοποίηση της πανδημίας.
  • Ακόμα πάντως και να ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο. [Διαβάστε
Αναβάλλεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα της οικονομίας-2

Κρούσματα

Σε 1.533 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 59 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 7.196. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 605 ασθενείς. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 600 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου (622). [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή