Η σειρά των ευπαθών ομάδων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει ο εμβολιασμός των ατόμων με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στη χώρα μας. Σε αυτούς ανήκουν οι μεταμοσχευμένοι και τα άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, με καρκίνο υπό αγωγή ή αιματολογικό καρκίνο με διάγνωση την τελευταία δεκαετία, με πολύ σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσο (μεταξύ αυτών και έμφραγμα το τελευταίο τρίμηνο), σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα σοβαρά νοσήματα. Οι περίπου 250.000 ασθενείς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα έχουν τη δυνατότητα από μεθαύριο Παρασκευή 19 Μαρτίου να προγραμματίσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή θα λάβουν σχετική ειδοποίηση με το ραντεβού τους μέσω της υπηρεσίας της άυλης συνταγογράφησης, εφόσον έχουν εγγραφεί.

Συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι ή τα άτομα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι αιμοκαθαιρόμενοι, θα ειδοποιηθούν για τον εμβολιασμό τους τις επόμενες ημέρες από τα νοσοκομεία ή τις κλινικές, τα οποία έχουν σχέση με τη θεραπεία τους. Τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα να κλείσουν και μέσω της πλατφόρμας το ραντεβού τους. 

Για τις περιπτώσεις των ασθενών με πολύ πρόσφατη διάγνωση, η ΗΔΙΚΑ θα ελέγχει σε εβδομαδιαία βάση την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να ενταχθούν και αυτοί στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Για τα άτομα με νοσήματα που είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (π.χ. διάγνωση και θεραπεία στο εξωτερικό), ο γιατρός τους θα μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση ένταξής τους στον εμβολιασμό μέσω της πλατφόρμας. Το ίδιο θα ισχύει και για πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό. Η διαδικασία των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου (δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας).

Οπως ανακοίνωσαν χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα εμβολιαστικά ραντεβού των ατόμων ηλικίας 70 έως 74 ετών, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 65 έως 69 ετών.

Εν τω μεταξύ, χωρίς σημάδια υποχώρησης του τρίτου κύματος της πανδημίας ήταν και η χθεσινή ημέρα, κατά την οποία μάλιστα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός απωλειών λόγω της πανδημίας για το 2021, και ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών για τους τελευταίους 3,5 μήνες. Ειδικότερα, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.533 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και 59 θανάτους ασθενών με COVID-19. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ λόγω της Καθαράς Δευτέρας ήταν χαμηλός και δεν ξεπέρασε τις 12.500. Στην Αττική εντοπίστηκαν 666 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 148, στην Αχαΐα 63 και στη Λάρισα 50. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 605 ασθενείς λόγω της νόσου.

Η τελευταία φορά που οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 600 ή περισσότεροι ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου 2020. 

Προχθές καταγράφηκαν και 446 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ μόλις 166 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο λόγω ίασης, γεγονός που καταδεικνύει και τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία όχι μόνο σε επίπεδο MΕΘ, αλλά και σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες COVID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή