Σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Έκτακτη κατάσταση στο ΕΣΥ, έκρηξη στα κρούσματα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Έκτακτη κατάσταση στο ΕΣΥ, έκρηξη στα κρούσματα

Επιστρατεύεται ο ιδιωτικός τομέας – Μετατροπή νοσοκομείων σε Covid

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις χειρότερες στιγμές της διανύει η χώρα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς κρούσματα και διασωληνωμένοι κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές τους την ώρα που το ΕΣΥ φτάνει στα όρια του κι έχει τεθεί σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του, με αξιοποίηση δυνάμεων κι από τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη μπήκαν στη μάχη νέες κλίνες, ενώ εάν σε 48 ώρες δεν καλυφθούν -εθελοντικά- 200 θέσεις από ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα υγεία, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε πως «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταπεξέλθει το σύστημα στις ανάγκες». Ειδικότερα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 1.400 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική –που αντιμετωπίζει και την μεγαλύτερη πίεση- 381 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για COVID περιστατικά. Συνολικά, όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί 650 κλίνες ΜΕΘ σε όλο το Λεκανοπέδιο. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 2.961 απλές κλίνες COVID

Ήδη νοσηλεύονται 4.648 ασθενείς με COVID στο νοσοκομεία όλης της χώρας, 1.000 παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα. «Η πανδημία και η διασπορά της νόσου στη χώρα μας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο», είπε ο κ. Κικίλιας.

Πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ ενισχύεται ακόμη περισσότερο για να αντέξει στην πίεση: Το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε εξ ολοκλήρου COVID νοσοκομείο, ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ για non COVID περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Ιδωτικός τομέας

Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid. 300 από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι 100 κλίνες Covid θα συνδράμουν διατίθενται: 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. [Διαβάστε]

«Μαύρα» ρεκόρ

Την ίδια ώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα έφτασαν σε νέα «μαύρα» ρεκόρ: Ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών κατέγραψαν νέα υψηλά. Ειδικότερα, σε 3.465 ανέρχονται τα νέα κρούσματα, ενώ κατεγράφησαν και 56 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 630 ασθενείς. Διενεργήθηκαν 63.654 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 5,44%. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Lockdown στη Λέρο: Απαγόρευση κυκλοφορίας όλο το 24ωρο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Έκτακτη κατάσταση στο ΕΣΥ, έκρηξη στα κρούσματα-1

Διαβάστε: Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι

Άνοιγμα οικονομίας – Χαλάρωση των μέτρων

Οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθενται χρονικώς και ενώ αναμένονταν για την προσεχή Παρασκευή πλέον παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το λιανεμπόριο εξετάζεται να ανοίξει στις 29 Μαρτίου με sms στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό ή με click away/click in shop.

Σύμφωνα με το σχέδιο χαλάρωσης που εξετάζει η κυβέρνηση, στις 22 Μαρτίου προβλέπεται το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα λειτουργήσουν με ραντεβού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και να αρχίζει στις 21.00 αντί για τις 19.00.

Για τα σχολεία αναμένεται να υπάρξει παράταση δύο εβδομάδων του σχολικού έτους, τον Ιούνιο, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες.

Εξετάζεται, επίσης, η κατάργηση του περιορισμού που ισχύει στις μετακινήσεις με τον κωδικό «6» στο 13033 και να επιτραπεί ξανά στους πολίτες να μετακινούνται για σωματική άσκηση με το αυτοκίνητό τους κι όχι μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τα δικαστήρια ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.

Ο σχεδιασμός για την εστίαση, προβλέπει άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή