Lockdown: «Γρίφος» το άνοιγμα, σε λεπτές ισορροπίες

Lockdown: «Γρίφος» το άνοιγμα, σε λεπτές ισορροπίες

4' 35" χρόνος ανάγνωσης

Μια ιδιαίτερα σύνθετη ισορροπία αποτελεί για την κυβέρνηση η χαρτογράφηση των πρώτων βημάτων εξόδου από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Και αυτό γιατί ενώ σχεδιάζονται, για τις προσεχείς ημέρες, οι πρώτες αλλαγές στο υπάρχον μίγμα μέτρων, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας (με το χθεσινό διπλό αρνητικό ρεκόρ) και η πίεση στο Σύστημα Υγείας όχι απλά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά εντείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αποτυπώθηκε και στα όσα είπε χθες ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:
• Ιωαννίδης: To lockdown αυξάνει τα κρούσματα – Δερμιτζάκης: Ανοίξτε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή ημέρα αποτελεί ορόσημο αποφάσεων, με τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών να δίνει στο Μαξίμου τις κατευθύνσεις.

Όπως έχει προκύψει από τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση αναζητεί ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης της κόπωσης των πολιτών, αλλά και του κινδύνου, αφενός να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιδημιολογικοί δείκτες και αφετέρου να μην σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα χαλάρωσης. 

Γι αυτό και οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται, αναμένονται προσώρας μικρές και στοχευμένες. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στη χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, εξέφρασε την αισιοδοξία πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μια επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας πως εντός των επομένων 48 ωρών θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι αλλαγές

Εν αρχή έχει προκριθεί από το Σάββατο να χαλαρώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και από τις 7 μ.μ. να μεταφερθεί στις 9 μ.μ. Το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το κυριότερο είναι πως εξαρχής η απαγόρευση στις 6 μ.μ. είχε θεωρηθεί ένα υπερβολικό μέτρο.

Το δεύτερο που εξετάζεται είναι να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Είναι δεδομένο ωστόσο πως το μέτρο καταστρατηγείται στην πράξη και πλέον η εφαρμογή του θεωρείται πολύ δύσκολη.

Επιπλέον, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα πάντως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας.

Χθες. ο Β. Κικίλιας έδωσε διορία 48 ωρών σε ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς ιατρούς και αναισθησιολόγους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ για να συνεισφέρουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εφόσον δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 ιδιωτών γιατρών που έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την πολιτική επιστράτευσή τους.

Σημειώνεται ότι στην ίδια έκκληση που είχε απευθύνει ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα –χωρίς την απειλή της επιστράτευσης– είχαν ανταποκριθεί έως χθες το απόγευμα 45 ιδιώτες – ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί από περίπου 3.000 αυτών των ειδικοτήτων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΙΣΑ.

Από σήμερα όλη η Ελλάδα γίνεται ξανά μία υγειονομική περιφέρεια και όλο το σύστημα υγείας –δημόσιο και ιδιωτικό– ενιαίο. Θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές εφόσον χρειαστεί.

Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει στο ΕΣΥ στην Αττική επιπλέον 550 κλίνες νοσηλείας με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους, εκ των οποίων οι 450 είναι για νοσηλεία ασθενών non COVID και 100 για περιστατικά COVID. Για τα non COVID περιστατικά, 300 κλίνες νοσηλείας παραχωρεί το Hellenic Healthcare Group (Υγεία, Μητέρα, Metropolitan και Metropolitan General), 100 κλίνες ο όμιλος Ιασώ, και 50 κλίνες ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό η Ευρωκλινική διαθέτει 60 απλές κλίνες και η Βιοϊατρική 40. Επιπλέον, ο αριθμός των κλινών εντατικής των ιδιωτικών νοσοκομείων που χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς του ΕΣΥ αυξάνεται από 130 σε 140.

Παράλληλα, το νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δυναμικότητας 318 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο COVID. Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας δυναμικότητας 220 κλινών, στο οποίο θα νοσηλεύονται non COVID περιστατικά. Εχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την άμεση προμήθεια 900 αναπνευστικών συσκευών υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ το Σισμανόγλειο ενισχύεται με 10 πολυδύναμες κλίνες εντατικής.

Άνοιγμα με πολλά rapid tests

Όσον αφορά την αγορά, όπως είχε γράψει η «Κ» χθες, από το Μαξίμου προσανατολίζονται σε σταδιακό άνοιγμα–σε τέσσερις συνολικά φάσεις έως τα τέλη Απριλίου– αρχής γενομένης ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός.

Προκειμένου το άνοιγμα να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, η κυβέρνησης κινείται με άξονα την αγορά εκατομμυρίων rapid tests –οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 εκατ. τεστ– που ακολούθως θα διανεμηθούν από το υπ. Υγείας σε όλα τα βασικά υπουργεία που σχετίζονται με το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. 

Τελικός αποδέκτης των τεστ, βάσει των αναγκών που θα κρίνει το κάθε υπουργείο, θα είναι εργαζόμενοι και πολίτες που σχετίζονται με τις επιμέρους κατηγορίες.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα σχολεία, τα γηροκομεία, οι δομές που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι μεγάλες βιομηχανίες και τα εργοστάσια, αλλά και δομές φιλοξενίας προσφύγων θα προμηθευτούν χιλιάδες τεστ, ώστε να μπορούν όλοι να ελεγχθούν τόσο κατά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων όσο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να υπάρξουν στεγανοποιήσεις και όσο το δυνατόν μεγαλύτερος έλεγχος της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή εξάλλου ο ΕΟΔΥ διενεργεί περίπου 60.000 τεστ ημερησίως, ένας αριθμός που ήδη τον έχει φέρει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Συνεπώς το σενάριο του self testing αποτελεί μονόδρομο για ένα πιο ασφαλές άνοιγμα της αγοράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Κικίλια και Τσιόδρα που αμφότεροι είναι θετικοί στη συγκεκριμένη στρατηγική. Τα «αγκάθι» σε αυτή την περίπτωση είναι κατά πόσον αυτός που θα κάνει μόνος του το τεστ θα το δηλώνει ώστε να συμπεριλαμβάνεται στη γενική επιδημιολογική εικόνα. Μία λύση, η οποία εξετάζεται, είναι τα τεστ να γίνονται σε φαρμακεία, ώστε να δηλώνονται ακολούθως και τα θετικά κρούσματα.