Πολίτες για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Μεγαλύτερο το διακύβευμα του να κολλήσεις»

Πολίτες για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Μεγαλύτερο το διακύβευμα του να κολλήσεις»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 61χρονος Αντρέας περιμένει έξω από το εμβολιαστικό κέντρο του «Ευαγγελισμού». Είναι εδώ γιατί συνοδεύει τη μητέρα του, η οποία χθες Τετάρτη έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Ο ίδιος έχει ραντεβού στις 30 Μαρτίου για την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca – δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα πάει. «Είμαι στο 70-30 να μην το κάνω», λέει στην «Κ». «Ακούγονται διάφορα», συμπληρώνει, «μπορεί όμως μέχρι το τέλος του μηνός να αλλάξω γνώμη». 

Δεν είναι ο μόνος που έχει ταραχτεί μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς αναμένουν την οριστική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη. Η Ιμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη πως «επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη» ότι τα περιστατικά θρομβώσεων συνδέονται με το εμβόλιο, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του κινδύνου για παρενέργειες, μια σκέψη που μοιράζονται και πολλοί πολίτες, καθώς, σύμφωνα με το υπ. Υγείας, η επίπτωση στην προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι μικρή. 

Το ραντεβού της Αλεξάνδρας Μπόσκου-Χαλκιά είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη. Η ίδια λέει στην «Κ» πως, όταν άκουσε ότι «μεγάλες και σοβαρές χώρες άλλαξαν την πολιτική και τη στρατηγική τους» όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, προβληματίστηκε. Ο προβληματισμός της όμως δεν κράτησε για πολύ. «Δεν διανοούμαι να μην το χρησιμοποιήσω αφού μου δίνεται αυτή η ευκαιρία», αναφέρει. «Νιώθω ήρεμη, σαν να αποκτώ ένα σύμμαχο σε αυτόν τον πόλεμο του κορωνοϊού». Σημειώνει πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε με την παθολόγο της, η οποία της είπε «μην διανοηθείς να μην πας» – «τα εμβόλια πάντα ενέχουν κάποιο μικρό κίνδυνο», συμπληρώνει η ίδια.

Διαβάστε επίσης:
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η 60χρονη Μαρία έχει επίσης ραντεβού την Πέμπτη και, ενώ έχει επηρεαστεί πολύ από τα τεκταινόμενα, αποφάσισε να το κρατήσει. «Φυσικά και με επηρέασε, τόσες χώρες το διέκοψαν», λέει στην «Κ», «αλλά καλύτερα αυτό παρά διασωληνωμένη σε κάποια Εντατική». Τονίζει πως έχει ένα χρόνο να δει τα εγγόνια της σε κλειστό χώρο και ελπίζει πως ο εμβολιασμός θα της δώσει την ευκαιρία να έχει ξανά ποιοτικό χρόνο μαζί τους. «Πάει πολύς καιρός που κάνω υπομονή, θέλω να έχω ένα είδος ελευθερίας», αναφέρει. 

Μία ημέρα αφότου έκανε το συγκεκριμένο εμβόλιο, την προηγούμενη εβδομάδα, η 63χρονη Ευθαλία ανέβασε δέκατα και πονούσε το αριστερό χέρι της. Τα νέα περί των θρομβώσεων της δημιούργησαν μεγάλη ανησυχία, όμως με το που πέρασαν τα δέκατα και αφού μίλησε με τον γιατρό ξάδελφό της, ο οποίος έκανε το ίδιο εμβόλιο, καθησυχάστηκε και αναμένει να κάνει τη δεύτερη δόση τον Μάιο. Το ίδιο και η Μαρία, η οποία εμβολιάστηκε στις 12 Μαρτίου, αφού μίλησε με φίλους γιατρούς. Το μόνο που την ανησυχεί είναι μην τελικά αποσυρθεί και υπάρχει πρόβλημα με τη δεύτερη δόση. Αλλά το να μην εμβολιαστεί δεν πέρασε καν από το μυαλό της. «Δεν σκέφτηκα να μην το κάνω, θεωρώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το διακύβευμα του να κολλήσεις», λέει στην «Κ». «Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή