Η «Λευκή Βίβλος» της ΕΛ.ΑΣ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στην εκπαίδευση και στην εσωτερική δομή του σώματος προανήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας στο περιθώριο παρουσίασης της «Λευκής Βίβλου για την προστασία του πολίτη»· ενός θεωρητικού κειμένου, στο οποίο περιγράφονται οι βασικοί άξονες για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για το δεύτερο θεωρητικό κείμενο «αρχών» μετά εκείνο για τις πορείες και διαδηλώσεις που είχε παρουσιαστεί αρχές Ιανουαρίου. Ως ένα «νέο συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» περιέγραψε τη «Λευκή Βίβλο» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προαναγγέλλοντας ότι οι δύο πρώτες θεμελιακές μεταρρυθμίσεις θα αφορούν την εκπαίδευση και τη διάρθρωση του αρχηγείου της αστυνομίας. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου τόνισαν χθες ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν στόχο την ουσιαστική και όχι μόνο τυπική ανωτατοποίηση της Σχολής Αξιωματικών και Αστυφυλάκων. Είπαν ακόμη ότι το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου υιοθετεί μοντέλα που εφαρμόζονται σε χώρες της Ε.Ε., καθώς και ότι στη διαμόρφωσή του συμμετείχαν εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι κ. Χρυσοχοΐδης και Οικονόμου αποσαφήνισαν ότι προβλέπει α) τη δημιουργία μιας πιο «σφιχτής» δομής μέσα από την κατάργηση διευθύνσεων και τμημάτων, β) χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και γ) εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αξιολόγησης του προσωπικού. 

«Σταδιακά, σε βάθος χρόνου, θα αλλάξουν τα πάντα, το υπουργείο, η αστυνομία, η δομή, η εκπαίδευση, το δόγμα, ο τρόπος του επιχειρείν, ο σχεδιασμός και τα μέσα, ώστε να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις που ορίζει η “Λευκή Βίβλος”», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης. Στο «κείμενο αρχών» αναφέρεται ότι προτεραιότητα της νέας αστυνομίας είναι «η προστασία της καθημερινής ζωής, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, της οικογένειας και κυρίως των πιο ευάλωτων ανθρώπων και ομάδων». Ενας ακόμη από τους στόχους που περιγράφονται είναι «η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας έναντι κάθε απειλής και κινδύνου». 

Ηπια αστυνόμευση

Στο κεφάλαιο 7 επισημαίνεται ότι το νέο επιχειρησιακό δόγμα περιορίζει την κατασταλτική λειτουργία των υπηρεσιών της αστυνομίας και δίνει έμφαση στην ήπια αστυνόμευση. Γίνεται εκ νέου αναφορά σε θεσμούς όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι κινητές μονάδες αστυνόμευσης, οι πεζές περιπολίες κ.ά. «Η “Λευκή Βίβλος” προδιαγράφει την αστυνομία του 21ου αιώνα, η οποία θα διαμορφώσει τη διοίκηση και οργάνωση, την εκπαίδευση και λειτουργία, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις καθημερινές δράσεις ώστε να μπορεί να εφαρμόζει το συμβόλαιο, να προστατεύει τους πολίτες και την πόλη», αναφέρεται στον επίλογο του κειμένου.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή