Διάκριση για το ελληνικό επιχειρείν

Διάκριση για το ελληνικό επιχειρείν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δέκα χρόνια, όταν η ελληνική κοινωνία παρατηρούσε μουδιασμένη τις ανατροπές από την οικονομική κρίση και οι επιχειρήσεις μετρούσαν τις απώλειες, η Δανάη Μπεζαντάκου αντί να «λουφάξει» ασχολούμενη αποκλειστικά με τα του οίκου της –δηλαδή τη ναυτιλιακή εταιρεία Navigator Shipping Consultants, την εταιρεία τουρισμού KEFI και το ξενοδοχείο Matilda– αποφάσισε να διοχετεύσει μέρος της ενέργειάς της υποστηρίζοντας μικρομεσαίους επιχειρηματίες και δη γυναίκες. Μαζί με άλλες επτά γυναίκες επιχειρηματίες (Ξένια Κούρτογλου, Εφη Καρακίτσου κ.ά.) έστησε το καινοτόμο σύστημα mentoring iforU, μέσω του οποίου καταξιωμένες επιχειρηματίες προσέφεραν τεχνογνωσία και συμβουλευτική σε νεότερες, που βρίσκονταν ακόμα στα αρχικά στάδια του επιχειρείν.

Η πρωτοβουλία, που ευδοκίμησε σε πείσμα των δυσκολιών της δεκαετούς κρίσης, είναι ενδεικτική της αισιόδοξης και δυναμικής στάσης ζωής της κ. Μπεζαντάκου, που ήταν εξαρχής πεπεισμένη ότι η κρίση μπορεί να γεννήσει ευκαιρίες και επ’ αυτού εργάστηκε συστηματικά. Οποιος, λοιπόν, έχει παρακολουθήσει την πολυσχιδή της δράση στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την ένταξη των νέων σε ανερχόμενους κλάδους της οικονομίας, δεν εκπλήσσεται από την πρόσφατη βράβευσή της από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως μία εκ των 80 διεθνών καταξιωμένων προσωπικοτήτων, που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο πρόγραμμα «International Visitor Leadership Program» (IVLP) και έχουν διακριθεί για τη μετέπειτα πορεία τους στις πατρίδες τους· στους #80facesofexchange συγκαταλέγονται ο Τόνι Μπλερ και η Τζασίντα Αρντεν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Η παρουσίαση των 80 αυτών προσωπικοτήτων έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση 80 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος IVLP, στο οποίο έχουν φοιτήσει 225.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Η κ. Μπεζαντάκου, μάλιστα, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα δις, ενώ το 2011 συμμετείχε στο «Women In Leadership» μαζί με 100 γυναίκες από 92 χώρες, το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία της Χίλαρι Κλίντον με αφορμή τα 100 χρόνια από τη θέσπιση της Ημέρας της Γυναίκας. 

«Οταν ξεκίνησα να μιλώ σε νεανικό κοινό περί επιχειρηματικότητας, ερχόμουν αντιμέτωπη με πολλά στερεότυπα», θυμάται σήμερα η 42χρονη επιχειρηματίας, που πέρα από την εμπλοκή της στο Young Executives & Students (YES) Forum, συμμετέχει συστηματικά σε ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού γυμνασίων και λυκείων. «Τα παιδιά μου έλεγαν “οι επιχειρηματίες κλέβουν” ή “είναι οι πλούσιοι που καπνίζουν πούρα και χαλαρώνουν στην αιώρα”», διηγείται στην «Κ», «χρειάζεται χρόνος για να ανατραπούν αυτές οι παγιωμένες αντιλήψεις, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να μπει η επιχειρηματικότητα στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά». Η ίδια θεωρεί ότι τρία είναι τα ζητούμενα που εμποδίζουν τη χώρα μας να προοδεύσει. «Γερνάμε και δεν γεννάμε, τα παιδιά μας φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό – έχουμε ήδη χάσει 500.000 εργαζομένους, ενώ δεν μαθαίνουμε την ιστορία μας, εν προκειμένω τη σπουδαία πορεία της ελληνικής ναυτιλίας». Εχει, όμως, και τις ανάλογες… αντιπροτάσεις. «Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η υποστήριξη στις εργαζόμενες μητέρες στην Ελλάδα, για να μπορούν απερίσπαστες να δημιουργούν», επισημαίνει, «ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στα σκαριά μιας μεγάλης εμβέλειας ενημερωτικής καμπάνιας σχετικά με επαγγελματικούς κλάδους, που μπορούν να απορροφήσουν Ελληνες αποφοίτους πανεπιστημίων, ώστε να ανατρέψουμε το brain drain». Η δεδομένη δύσκολη συγκυρία που έχει πλήξει πρωτίστως τον τουρισμό, στον οποίο δραστηριοποιείται όλη της η οικογένεια, προβληματίζει, αλλά δεν πτοεί την 42χρονη. «Δοκιμάζεται ο κλάδος, ωστόσο τώρα αναδεικνύεται η αξία των συνεργασιών αλλά και η ευρηματικότητα πολλών, ειδικά νέων, επιχειρηματιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή