Νέα πρόταση για επιστροφές μεταναστών

Νέα πρόταση για επιστροφές μεταναστών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πρόταση για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας δημοσίευσε το Ινστιτούτο ESI (European Stability Initiative), το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση και θεωρείται αρχιτέκτονας της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Ακριβώς στην επέτειο της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης, η νέα πρόταση αφορά πλέον τη δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία όχι μόνο των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά, αλλά όλων όσων εισέρχονται στην Ελλάδα, φυσικά και μέσω του Εβρου, από την Τουρκία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο έχει γραφεία στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Κωνσταντινούπολη και, όπως αναφέρουν πηγές στην «Κ», οι προτάσεις του συντάσσονται περισσότερο στη γραμμή δεδομένων που έχουν συμφωνηθεί, παρά ως ιδέες που απλώς τίθενται στο τραπέζι.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει γίνει γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την Τουρκία όσον αφορά το θέμα της επικαιροποίησης της Κοινής Δήλωσης, γεγονός το οποίο με έναν τρόπο επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, όταν σε συνέντευξη Τύπου, που ερωτήθηκε σχετικά, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν πολλοί δρόμοι επικοινωνίας, για τους οποίους είμαστε ενήμεροι».

Αλλωστε, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη χωρητικότητα του ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) στον Εβρο ενδεχομένως να συνδυάζεται με την πιθανότητα επέκτασης ισχύος των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης και στον Εβρο. 

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η επέκταση του ΚΥΤ ακυρώθηκε, ωστόσο έχει αποφασιστεί η αύξηση της χωρητικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο) στον Εβρο, που σχεδιάζεται να χωράει 700 άτομα. 

Η πρόταση αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης του ESI προβλέπει ότι οι μετανάστες οι οποίοι φθάνουν στην Ελλάδα και είτε δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου είτε το αίτημα ασύλου τους κρίνεται αβάσιμο ή απαράδεκτο θα επιστρέφονται στην Τουρκία με έξοδα της Ε.Ε. σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.

Την τήρηση του σεβασμού της νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επιτηρούν δύο άνθρωποι εγνωσμένου κύρους οι οποίοι θα καθοριστούν, ενώ τη διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των ανθρώπων αυτών στην Τουρκία θα αναλάβει το τμήμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δραστηριοποιείται στη γείτονα. 

Η Τουρκία, από την πλευρά της, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποτρέψει το άνοιγμα νέων παράνομων οδών μέσω θαλάσσης ή ξηράς για τη διέλευση μεταναστών. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ενωση από τη στιγμή της συμφωνίας θα δεσμευτεί για τη μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία –ο αριθμός μέλλει να καθοριστεί– μέσα στην επόμενη τετραετία.

Σε ανακοίνωση για όσα προβλέπει η νέα Κοινή Δήλωση προχώρησε το ΚΙΝΑΛ, το οποίο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης πρέπει να σταματήσει μέχρι να διασαφηνιστεί ότι ο Εβρος δεν θα αποτελέσει το νέο επικίνδυνο πείραμα της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή