Αγωνιώδης έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς

Αγωνιώδης έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς

«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά από έκτακτη επίσκεψη -το βράδυ του Σαββάτου- στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Κι αυτό ενώ έχει λήξει η προθεσμία 48ωρών που ο ίδιος έδωσε σε ιδιώτες γιατρούς να προσέλθουν εθελοντικά, διαφορετικά θα εισηγηθεί επιτάξη των υπηρεσιών τους.

Την ίδια ώρα, το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του με τους διασωλωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ- Covid να ανέρχονται σε 672, αριθμός που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ. Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν 2.535 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 60 θάνατοι. [Διαβάστε]

Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του «Γεννηματάς» «για τις συγκλονιστικές προσπάθειες οι οποίες γίνονται κάνουν και τόνισε ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς».

Αναλυτικά η δήλωση Κικίλια

«Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Γιώργος Πατούλης

«Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».

Προσθέτει ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».  

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρει ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: 62 διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ

«62 διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής»

Για την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, ειδικά στην περιοχή της Αττικής, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Όπως είπε ενδεικτικά, μιλώντας στον ANT1, «το νούμερο των ασθενών με Covid που βρίσκονται σε λίστα αναμονής είναι δυναμικό, μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι 22, το οποίο είναι και αληθές, αλλά να φτάσει μέσα στη διάρκεια της ημέρας τους 40 και μετά να ξαναπέσει στο 17». Πρόσθεσε δε ότι «οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή εκτός ΜΕΘ και δεν είναι Covid ανέρχονται σε 40». 

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο αναμονής είπε ότι απαιτείται ένα 24ωρο ίσως και λίγο περισσότερο το τελευταίο διάστημα για να βρεθεί κρεβάτι στις κλίνες εντατικής θεραπείας.

Ο κ. Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι ο μέσος όρος αναμονής για τους μη Covid είναι μεγαλύτερος από ό,τι είναι για τους ασθενείς με κορωνοϊό, οπότε η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τις 24 ώρες και να φτάσει τις δύο ημέρες. 

Σχετικά με τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ αυτές αγγίζουν τις 8.000-9.000 πανελλαδικά, τις 3.500 με 5.000 στην Αττική και τις 800-900 για ασθενοφόρο στην Αττική. Οι 200-250 κλήσεις είναι αυτές που αφορούν περιστατικά Covid. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή