Φόβοι για εκτροχιασμό του τρίτου κύματος – Προβληματισμός και για τα self-tests

Φόβοι για εκτροχιασμό του τρίτου κύματος – Προβληματισμός και για τα self-tests

6' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας μεσούντος του τρίτου κύματος της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται και η χώρα μας. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη διαδικασία και αξιοπιστία των self-tests.

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα έχει απώλειες 3.000 ανθρώπων από κορωνοϊό. 

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός υγειονομικών: Παγκόσμιος προβληματισμός

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε στο Mega.

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην πίεση στα νοσοκομεία είπε ότι «χρειάζονται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων» και πως «μόνο με γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα, στην Αττική τουλάχιστον».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα». «Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα» πρόσθεσε.

Τόνισε δεν την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο».

«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την διαδικασία self-testing, έκανε λόγο για «πρωτοποριακό και κατ΄αρχή πολύ καλό μέτρο».

Εντούτοις, συνέχισε «είναι ασαφές, δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Αλλά πώς εξασφαλίζεται ότι αυτοί που είναι θετικοί θα μείνουν σε καραντίνα; Θα πάρουν το μεροκάματο; Χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν και θα πάρουν το μεροκάματό τους».

Διαβάστε επίσης

Ράπτη: 180 εισαγωγές χθες στην Αττική- Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αν δεν έρθουν εθελοντικά

Την πορεία της πανδημίας μέχρι να πέσει η Ελλάδα κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ανέλυσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης

Όπως εξήγησε, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710-750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει. «Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή θα αυξηθούν και δεν θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε από την πλευρά του την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς ώστε να περιοριστεί η μετάδοση μέσα στα σπίτια. 

Προέβλεψε ακόμη ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί κάμψη του ιού.

«Θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις, με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις. Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη. 

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους. 

Σχολιάζοντας τα self-tests που θα παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία από τα τέλη Μαρτίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνεχάρη την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε που θα διαθέσει δωρεάν αυτά τα τεστ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου οι πολίτες τα αγοράζουν. 

«Όταν η νόσος είναι συχνή, δεν εφησυχάζουμε όταν έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε να προσέχουμε σαν να ήμασταν θετικοί. Όταν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, το πιστεύουμε και πρέπει να το πιστοποιήσουμε και μέσα από μια δομή υγείας. Σε αυτό που βοηθάνε πολύ τα τεστ είναι να βρούμε πολύ πιο γρήγορα τους θετικούς», κατέληξε. 

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, έδωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμβουλές για ένα ασφαλές κι έξυπνο άνοιγμα.

Η κατάσταση δεν είναι άσπρο μαύρο, θα πρέπει να σκεφτούμε ορθολογικά εδώ και νομίζω ότι υπάρχουν δόσεις μεγάλου ορθολογισμού στην τελευταία ανακοίνωση των μέτρων, σχολίασε ο καθηγητής σχετικά με τις «βαλβίδες εκτόνωσης» που αποφάσισε η κυβέρνηση όσον φορά το lockdown.

O κ. Μόσιαλος τόνισε πως κατά την γνώμη του η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών από τις 18:00 στις 21:00 είναι σωστή κίνηση καθώς διαφορετικά συμπιέζεται η κινητικότητα σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να έχουμε ενδεχομένως και μεγαλύτερα προβλήματα με την διασπορά του ιού.

Όπως περιέγραψε, το «άνοιγμα» γίνεται με μικρά βήματα, πράγμα το οποίο είναι ορθό καθώς αυτή τη στιγμή πιέζεται εξαιρετικά το σύστημα υγείας, πράγμα που εάν συνεχιστεί ίσως μας οδηγήσει στο να μην αντέξει.

Από την στιγμή που ανοίγουν τα κομμωτήρια, θα μπορούσε να πει κανείς «γιατί δεν πάμε κι ένα βήμα παραπέρα» πρόσθεσε εξηγώντας πως θα μπορούσε να υπάρξει, κατά την εκτίμηση του, επαναλειτουργία του click away σε τοπικό επίπεδο, με την προυπόθεση ότι τα καταστήματα έχουν πρόσβαση από δρόμο.

«Εάν ανοίξουν τα καταστήματα σε επίπεδο δήμου, χωρίς την μετακίνηση, για την μια πρώτη εβδομάδα και συνεχίζουμε να μετράμε ευλαβικά το τι συμβαίνει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας θα μπορούσε μετά η κυβέρνηση να σκεφτεί την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας εκτός των άλλων πως σε περιθώριο δύο εβδομάδων αλλάζουν επιπρόσθετα τα καιρικά φαινόμενα.

Σχολιάζοντας τη χορήγηση των δωρεάν self-tests για τον κορωνοιό στους πολίτες, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως αυτό ήταν κάτι το οποίο ζητούσε η επιστημονική κοινότητα επί μήνες εντούτοις επεσήμανε ενδεχόμενες παγίδες που εγκυμονεί η χρήση τους.

«Πέρα από την χρησιμότητα, που θα πούμε ναι, υπάρχουν δύο ερωτήματα» είπε συγκεκριμένα.

«Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα;» διερωτήθηκε τονίζοντας πως αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλους αξιόπιστους οργανισμούς.

Ταυτόχρονα σημαντικό ερώτημα για τον κ. Μόσιαλο είναι και η εγκυρότητα τους, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί όπως είπε για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ αφού μετά το self-test γίνονται επανάληψη με μοριακά.

Από εκεί και πέρα, δήλωσε, το ερώτημα είναι εάν μας δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά και με αυτή την έννοια υπάρχει χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από κορωνοιό και νομίζει ότι δεν πάσχει.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς» είπε παράλληλα και πρόσθεσε πως επίσης αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες.

«Επομένως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο» συνόψισε ο κ. Μόσιαλος επισημαίνοντας εν κατακλείδι ότι σε κάθε περίπτωση είναι θεμιτό να γνωρίζουμε και τα όρια μην νομίζοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα με αυτό.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή