Δημήτρης Λινός: Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών

Δημήτρης Λινός: Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να επιτάξει 206 ιδιώτες γιατρούς είναι μια άστοχη κίνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καταρχήν, είναι άδικο να στοχοποιούνται οι ιδιώτες γιατροί όταν έχουν ήδη «επιταχθεί» εκατοντάδες από αυτούς, λόγω της εργασίας τους στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, μόνο ο Όμιλος HHG των Νοσοκομείων Υγεία, Μητέρα, Μετροπόλιταν, Τζένεραλ, Λητώ έχει ήδη δώσει 300 κρεββάτια non-COVID, 85 κρεββάτια COVID, 35 κρεββάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Εκτός από την νοσηλεία των ασθενών του ΕΣΥ, εφημερεύουν παράλληλα με δημόσια νοσοκομεία. Η νοσηλεία, τα χειρουργεία αυτών των ασθενών γίνονται από ιδιώτες γιατρούς των ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς κανένα οικονομικό όφελος και πέραν από κάθε ωράριο εργασίας.

Η απόφαση επίταξης μόνο παθολόγων, πνευμονολόγων, γενικών ιατρών, αγνοεί ότι όλες οι ειδικότητες μπορούν εξίσου καλά ή και καλύτερα να συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών της πανδημίας. Οι χειρουργοί, π.χ., μπορούν καλύτερα από τις ειδικότητες που επιστρατεύονται να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ. Μπορούν να βρίσκουν και να τοποθετούν «κεντρικές γραμμές», να διασωληνώνουν ασθενείς και να στηρίξουν ουσιαστικά τους διευθυντές του ΕΣΥ της πρώτης γραμμής.

Η απόφαση του Υπουργού Υγείας αγνοεί τις πολύ λογικές και εφικτές προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που περιλαμβάνουν άμεση αξιοποίηση όλων των γιατρών που έχουν τελειώσει την ειδικότητα και έχουν υποβάλλει αίτηση για πρόσληψη στο ΕΣΥ ή ακόμα και όσων γιατρών έχουν ειδικευθεί αλλά δεν έχουν ακόμα τον τίτλο ειδικότητας επειδή δεν έχουν υπηρετήσει στο Αγροτικό ιατρείο.

Η διαχρονική περιφρόνηση του Κράτους στο αίτημα της προστασίας των ιατρών από την μάστιγα των αγωγών εναντίον τους, είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος να μην δέχεται ο ιδιώτης γιατρός να ενταχθεί προσωρινά στο ΕΣΥ. Η αστική ευθύνη των γιατρών συνεχίζεται και εν μέσω της πανδημίας να είναι άδικη πηγή πλουτισμού πολλών σε βάρος τους.

Αντίθετα, η πρόσκληση των γιατρών όλων των ειδικοτήτων, η ουσιαστική κάλυψη τους με συμβόλαια Αστικής Ευθύνης, η δυνατότητα να συνεχίσουν να έχουν εν μέρει το ιδιωτικό τους ιατρείο συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας θα ήταν εύκολα και άμεσα μέτρα στην εθελοντική τους ανταπόκριση στην αντιμετώπιση της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης από το Κράτος για την οποία οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη. Αντίθετα, η πρωτοβάθμια ευθύνη υγείας κρατήθηκε και κρατιέται από αυτούς τους ιδιώτες γιατρούς που σήμερα το Κράτος τόσο άδικα προσβάλλει.

Οι οποιεσδήποτε διχαστικές ενέργειες που χωρίζουν τους γιατρούς σε «ιδιωτικούς» και «δημόσιους» είναι λαθεμένες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας στην φάση αυτή απαιτεί σύμπνοια όλων γιατρών και πολιτών. Απαιτεί λογικές προτάσεις, πέραν από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.

– O κ. Δημήτρης Λινός είναι διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου ΥΓΕΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή