Β. Κοντοζαμάνης: Οι συνθήκες είναι πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας

Β. Κοντοζαμάνης: Οι συνθήκες είναι πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του, δέχεται τεράστια πίεση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και σημείωσε πως «οι συνθήκες είναι πραγματικά πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας».

«Είναι θέμα ο κάθε ιατρός να αντιληφθεί το ρόλο του, το λειτούργημά του και τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη. Και όλοι τη δύσκολη αυτή στιγμή να βάλουμε πλάτη προκειμένου, προκειμένου να την ξεπεράσουμε», επεσήμανε -μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real»- σχολιάζοντας το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών. 

«Είχαμε κάνει έκκληση, είχε γίνει πρόσκληση και από ιατρικούς συλλόγους. Είχε μαζευτεί ένας αριθμός ιατρών που ήθελαν να προσφέρουν, τελικά όμως αυτοί που συμβάλλονται με το ΕΣΥ είναι λιγότεροι από αυτούς που αρχικά δήλωσαν». Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας είχε προβλεφθεί το «εργαλείο» της επίταξης.

Διαβάστε ακόμη: Επιστράτευση ιατρών: Σε εξέλιξη η παράδοση των φύλλων πορείας

«Δώσαμε κίνητρα σε ιδιώτες ιατρούς, 2.000 ευρώ το μήνα αφορολόγητα, να βοηθήσουν στη μάχη αυτή, δώσαμε και άλλα κίνητρα. Μόρια έτσι ώστε να προσμετράται ο χρόνος εάν θέλουν να πάρουν μια μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Όμως δεν μπορείς από την αρχή να τον υποχρεώσεις. Κάναμε μια έκκληση, αλλά η έκκληση δεν είχε το αποτέλεσμα που περιμέναμε. Όποτε φτάνουμε στο σημείο το σημερινό να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της επίταξης, ώστε αυτοί οι ιατροί να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοντοζαμάνης εκτίμησε ότι φτάνουμε στην κορύφωση, τουλάχιστον απ΄ ότι φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να δούμε μια κάμψη στις επιδημιολογικές καμπύλες. «Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει δύσκολη και αρκετά πιεστική», και όπως είπε, «αυτή είναι η μητέρα των μαχών και όλοι χρειάζονται». Σχολιάζοντας το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών είπε ότι υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες ειδικότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορoνοϊό.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την αρχή της πανδημίας οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ξεπέρασαν τις 1.400, έχουν προκηρυχθεί επιπλέον 935 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενώ μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ.

«Η διαδικασία των προσλήψεων τρέχει. Αλλάξαμε τη νομοθεσία ώστε σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις των ιατρών. Παλαιότερα έπαιρνε έως και δύο χρόνια προκειμένου να μπουν οι γιατροί στο ΕΣΥ». Πρόσθεσε ότι σε επικουρικό προσωπικό οι προσλήψεις έχουν ξεπεράσει τις οκτώ με 9.000, όταν στην αρχή της πανδημίας ο σχεδιασμός ήταν για 2.000.

«Υπάρχει ένα κύμα συνταξιοδότησης γιατί το ΕΣΥ έχει συμπληρώσει την 35ετία. Κρατήσαμε τους ιατρούς που ήταν να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους για έξι μήνες επιπλέον, δώσαμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους ιατρούς να έρθουν να βοηθήσουν με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Έχουμε εξαιρέσει συγκεκριμένες ειδικότητες κυρίως παθολόγων, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων μέχρι το τέλος του έτους από το να δίνουν εξετάσεις και από την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου και έχουμε εξαιρέσει εντελώς τους αναισθησιολόγους από την υποχρέωση αυτή». Ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε για υπερπροσπάθεια σε ό,τι αφορά την στελέχωση του συστήματος, τονίζοντας ότι «το ισοζύγιο είναι θετικό, είναι περισσότερες οι προσλήψεις από τις αποχωρήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή