Προβληματισμοί και ενστάσεις από φαρμακοποιούς για τα self test

Προβληματισμοί και ενστάσεις από φαρμακοποιούς για τα self test

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές ενστάσεις όσον αφορά τη διαδικασία δωρεάν χορήγησης των rapid tests για την ανίχνευση του κορωνοϊού (self test) μέσω των φαρμακείων στους πολίτες, μέτρο που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και αναμένεται να εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, εκφράζουν οι φαρμακοποιοί της χώρας. Οπως ανέφερε χθες, κατά την παρουσίαση του διαφημιστικού σποτ με τίτλο «Είμαστε πάντα δίπλα σου» για τη συμβολή των φαρμακοποιών στην πανδημία, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία θα πενταπλασιάσει την επισκεψιμότητά τους, κάτι που τα μικρά φαρμακεία δεν θα μπορέσουν να αντέξουν. 
Ερωτήματα

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν ουρές στα φαρμακεία. «Θα έρθει ο πολίτης, θα μπούμε στο σύστημα για να δούμε ότι δεν έχει παραλάβει το τεστ από αλλού. Δεν θα του δείξουμε πώς γίνεται; Για να βγει το αποτέλεσμα του τεστ απαιτείται μισή ώρα. Δεν θα το φέρει πίσω για να του πούμε εάν είναι θετικό; Εάν κάποιος είναι μεγάλης ηλικίας, δεν θα θέλει να του κάνει το τεστ ο φαρμακοποιός; Δεν θα υπάρχουν πολίτες που θα πάρουν τηλέφωνο για να τους εξηγήσουμε πώς γίνεται το τεστ ή για να μάθουν εάν έχουμε τεστ να διαθέσουμε;», είναι τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βαλτάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται διευκρινίσεις για τη διαδικασία. Οπως ανέφερε, πρόκειται για 30 με 40 εκατ. τεστ τον μήνα και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς θα γίνει η κατανομή τους ανά φαρμακείο, να καθοριστούν πρωτόκολλα και να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα για να μπορεί να ελέγχει ο φαρμακοποιός εάν ο πολίτης έχει πάρει από άλλο φαρμακείο το τεστ που του αναλογεί, ανά εβδομάδα.

Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί είχαν προτείνει να μπορούν να πωλούνται τα rapid tests –αυτά που διενεργεί και ο ΕΟΠΥΥ– μέσω των φαρμακείων. Δηλαδή ο κάθε πολίτης να αγοράζει ένα τεστ, το οποίο θα διενεργεί ο φαρμακοποιός και θα ενημερώνει για το αποτέλεσμα. Ερωτηθείς ο κ. Βαλτάς για το κατά πόσον αυτό διαφέρει από τη δωρεάν διάθεση των self tests, υποστήριξε ότι ο αριθμός των πολιτών που θα πληρώνουν για τα rapid tests θα είναι μικρότερος και άρα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα φαρμακεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή