Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πόλης

Ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πόλης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φτάσαμε στον Μάρτιο αλλά ακόμη υπάρχουν ελλείψεις στα σχολεία της Πόλης». Αυτό αναφέρει στο «γράμμα από την Πόλη», όπως το τιτλοφορεί η κ. Ολγα Αλεξοπούλου, ζωγράφος και μητέρα ενός 5χρονου αγοριού στο νηπιαγωγείο του Ζάππειου Σχολείου. «Η νηπιαγωγός που θα έπρεπε να είχε στείλει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας στην αρχή της χρονιάς, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Αυτό δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα. Δώδεκα μήνες πριν, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, υποσχέθηκε στη γενική πρόξενο της Ελλάδας, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, ότι θα αποστείλουν τουλάχιστον άλλους δύο  εκπαιδευτικούς στην Πόλη. Ακόμα τους περιμένουμε. Χωρίς δασκάλους οι γονείς παίρνουν τα παιδιά τους και τα γράφουν στα τουρκικά σχολεία με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξεχνάνε τα Ελληνικά τους», λέει η κ. Αλεξοπούλου, εστιάζοντας και στη σταδιακή χαλάρωση των δεσμών/μνήμης της Ελλάδας με την ελληνική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη. «Οι περισσότεροι Ελληνες δεν γνωρίζουν ότι στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν τρία ελληνικά σχολεία. Τρία αρχιτεκτονικά κοσμήματα, τα οποία το καθένα κουβαλάει τη δική του εξαιρετικά σημαντική ιστορία», αναφέρει.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία. Ιδρύθηκε το 1454 ως συνέχεια της Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής, η οποία είχε ιδρυθεί από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο τον 4ο αιώνα. Στο τέλος του 16ου αιώνα με τον σχολάρχη Θεόφιλο Κορυδαλλέα (1621-1623, 1629-1639) αρχίζει να διδάσκεται ο  νεοαριστοτελισμός ή «κορυδαλλισμός», όπως επικράτησε να λέγεται. Ο οραματιστής Δωρόθεος Πρώιος (1803-1807) αναπτύσσει και την έρευνα, όπως φαίνεται και από τη «μνημειώδη πρωτοβουλία του για τη σύνταξη λεξικού της ελληνικής γλώσσας, της περίφημης “Κιβωτού”», όπως μνημονεύει ο κ. Κιτρομηλίδης. Το 1875 ιδρύεται το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, με τη χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα σε ένα μεγαλειώδες κτίριο, το οποίο ακόμα δεσπόζει αρχοντικά στην πλατεία Ταξίμ. Το Παρθεναγωγείο από το 2000 και μετά έγινε μεικτό σχολείο και σήμερα περιλαμβάνει όλες τις τάξεις από το προνήπιο μέχρι τη Γ΄ Λυκείου. Το 1893 προστίθεται και το Ζωγράφειο Λύκειο, από τον ευεργέτη του πολιτισμού Χρηστάκη Ζωγράφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή