25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε την Εθνική Πινακοθήκη η ειδική επετειακή εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη υποδέχθηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ακολούθως, στις 20:30 θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο πλαίσιο του δείπνου, θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Απόσπασμα από την εκδήλωση

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-1
Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της ομιλίας του – ΙΝΤΙΜΕ

Ομιλίες

Με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα έγινε η έναρξη λειτουργίας του πλήρως αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.

Όπως είπε η υπουργός, το αποκατεστημένο κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελεί μέγιστη τιμή για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον οργανισμό «Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου».

Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των συλλόγων της πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου του 2021, όπως είπε, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακονίας της επετείου της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

«Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της δημιουργίας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας του ελληνικού κράτους», τόνισε η υπουργός

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το «θησαυροφυλάκιο» της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα άρρηκτα δεμένης με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830, τόνισε υπουργός Πολιτισμού.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ως κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο.

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδας.

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-2
Πρίγκιπας Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης – Reuters

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-3
Το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχεται τον Θεόδωρο και την Γιάννα Αγγελοπούλου – ΙΝΤΙΜΕ

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-4
Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν κατά την προσέλευση του – Reuters

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-5
Κάρολος και Καμίλα στη διάρκεια των ομιλιών – ΑΠΕ

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-6
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την προσέλευση της – Reuters

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-7
Η ξενάγηση του Καρόλου στην Πινακοθήκη- Reuters

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-8
Πανοραμική φωτογραφία από την Εθνική Πινακοθήκη – ΕΡΤ

Τι προηγήθηκε

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 17:15 το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

Το αυριανό πρόγραμμα

Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλών προσκεκλημένων.

Στις 11:30, είναι προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυρίου Παύλου Κοτσώνη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και την Δούκισσα της Κορνουάλης. Στη συνέχεια, ο πρίγκιπας Κάρολος θα επισκεφθεί την Προεδρική Φρουρά. 

Στη συνέχεια, στις 12:15, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Δημαρχείο των Αθηνών, όπου σε ειδική τελετή θα τον τιμήσει ο Δήμος Αθηναίων απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα αναχωρήσει στις 14:45 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου κατά την αναχώρησή τους, θα τους αποχαιρετίσει ο Νίκος Δένδιας.

Στα γιορτινά της η Αθήνα

Το Σύνταγμα, η Ομόνοια και όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας ντύθηκαν στα γαλανόλευκα, για την αυριανή μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-9

Στο Σύνταγμα, στην πλατεία με τον υψηλότερο συμβολισμό για την πόλη και τη χώρα, 5.000 λουλούδια και πράσινο σχηματίζουν την ελληνική σημαία σε επιφάνεια 144 τμ. Τη σύνθεση δημιούργησαν οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί του δήμου Αθηναίων και περιστοιχίζεται από ειδικά φωτιζόμενες εξέδρες με 200 σημαίες, μία για κάθε έτος μετά την επανάσταση.

Τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κοσμούν 800 σημαίες και 400 θυρεοί, ντύνοντας στα γαλανόλευκα ολόκληρη τη διαδρομή τους. Επιπλέον και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες, πλατείες, παρτέρια και πάρκα, αποκτούν περισσότερο χρώμα από λουλούδια και φυτά.

25η Μαρτίου 1821: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη-10

Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας θα φωτιστούν, απόψε και αύριο, τα συντριβάνια της πόλης που πρόσφατα ανακατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν. Τις εντυπώσεις αναμένεται να «κλέψει» το μεγαλύτερο συντριβάνι της Αθήνας, στην ολοκαίνουργια πλατεία Ομονοίας.

Το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Αθήνας θα «τυλιχθεί» από την ελληνική σημαία μέσω τρισδιάστατων εφέ.

Η πόλη όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων, είναι έτοιμη για μία μοναδική γιορτή, προσαρμοσμένη στις υγειονομικές συνθήκες. Οι αρμόδιοι εδώ και μέρες φροντίζουν για την απολύμανση, τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό όλων των σημείων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή