Lockdown: Ντιμπέιτ Παυλάκη – Δερμιτζάκη στο Facebook

Lockdown: Ντιμπέιτ Παυλάκη – Δερμιτζάκη στο Facebook

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Διάλογο μέσω Facebook είχαν ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, και ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφερόμενοι στις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Δερμιτζάκης επανέφερε την πρότασή του για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο.

Διαβάστε επίσης: Σταθερά σε υψηλά επίπεδα κρούσματα και διασωληνωμένοι

Σε σχόλιό του στην ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη, ο κ. Παυλάκης ζήτησε αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας πως «δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος».

Διαβάστε ακόμη: Το τέλος των κυμάτων του κορωνοϊού

Η ανάρτηση του Μ. Δερμιτζάκη:

«Αδιέξοδο. Όπως βλέπουμε, τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται με έναν σχετικά σταθερό ρυθμό. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των πολιτών, δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και το R (σ.σ. ο δείκτης μετάδοσης) είναι σταθερά και αρκετά πάνω από το 1. Τα lockdown δουλεύουν πολύ καλά και είναι η σωστή λύση, όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

– Να δεχθώ ότι οι μεταλλάξεις κάνουν τον έλεγχο της μετάδοσης πιο δύσκολο.

– Να δεχθώ ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

– Να δεχθώ ότι η πρότασή μου να ανοίξουμε πολύ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες, ώστε να γίνουν επαφές έξω αντί για μέσα στο σπίτι, ώστε να μειωθεί η μετάδοση, έχει ρίσκο.

Και τι περιμένουμε τώρα;

Ακούω, εδώ και εβδομάδες, ευχολόγια ότι από την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα, χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να μιλάμε επιστημονικά χωρίς στοιχεία. Τι θα αλλάξει στη μετάδοση, ώστε να δούμε σταθεροποίηση, κάτι το οποίο ακούω 3 εβδομάδες τώρα και δεν συμβαίνει;

Ακούω, επίσης, την πρόταση να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες. Ωραία, καλό ακούγεται αυτό θεωρητικά. Και αν γινόταν, θα δούλευε, αλλά πώς θα γίνει; Ποια είναι τα πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία θα μπορέσει πραγματικά να εφαρμόσει η Πολιτεία και να συμμετέχουν οι πολίτες; Μήπως είναι ευχολόγιο και αυτό;

Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να πάρει το ρίσκο να ακολουθήσει τη δική μου πρόταση, για ελεγχόμενο άνοιγμα, με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, θεωρώ ότι είναι πολύ περίεργο και θα έλεγα και λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο αποδεδειγμένα πια δεν δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Εάν συνεχίσουμε έτσι, τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός. Και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετά και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας, αλλά και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια.

Περιμένω, λοιπόν, μία νέα, βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη».

Απαντώντας στην ανάρτηση, ο Γ. Παυλάκης τόνισε τα εξής:

«Όποιος δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τρίτο άγριο κύμα, ή κουφός είναι ή δεν θέλει ν’ ακούσει. Μανώλη, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Από σένα θα περίμενα αυτοσυγκράτηση. Αυτοί που θα έπρεπε να ξέρουν, πρέπει τουλάχιστον να σωπαίνουν, αν δεν έχουν κάτι χρήσιμο να πουν. Αν δεν ξέρουν, ας πάνε βάρδια 24 ώρες σε νοσοκομείο, να δουν τι είναι πόλεμος. Περίμενε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για τέτοιες προτάσεις. Κοίτα τι γίνεται γύρω σου στην Ευρώπη. Ευτυχώς, νομίζω η κοινωνία ξεπέρασε πια αυτές τις ώρες αβεβαιότητας και αμφιβολίας και θα ξεπεράσει και το τρίτο κύμα. Προχωράμε με τα όπλα που έχουμε, δεν παραδινόμαστε».

Ακολούθησε ανταπάντηση του Μ. Δερμιτζάκη: «Γιώργο πάλι τίποτα καινούργιο δεν λες. Γιατί να περιμένω; Τι έχει συμβεί και θα δούμε διαφορά σε 2 εβδομάδες; Κι αν σε 2 εβδομάδες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι νωρίτερα; Μπορείς να εγγυηθείς ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει; Είμαι ανοιχτός να πειστώ αλλά με στοιχεία, όχι ευχολόγια. Επιστήμονας είσαι και ξέρεις ότι θαύματα δεν γίνονται».

Lockdown: Ντιμπέιτ Παυλάκη – Δερμιτζάκη στο Facebook-1
Screenshot από την ανάρτηση στο Facebook