Με κάμερα για πρώτη φορά οι αστυνομικοί

Με κάμερα για πρώτη φορά οι αστυνομικοί

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η πιλοτική χρήση καμερών σώματος από αστυνομικούς των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ. Πρόκειται για φορητές κάμερες της εταιρείας Hytera οι οποίες θα καταγράφουν τις κινήσεις που θα κάνουν οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σε πρώτη φάση, η κάμερα θα τοποθετείται στη στολή ενός μέλους μιας ομάδας αστυνομικών. Οι κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στη λεωφόρο Κατεχάκη, ενώ το υλικό τους θα αρχειοθετείται, θα φυλάσσεται και θα είναι προσβάσιμο στις εισαγγελικές αρχές. 

Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε πρώτη φάση πρόκειται να χρησιμοποιηθούν 20 κάμερες. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων πραγματοποίησε έπειτα από εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μελέτη για τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα νομικά θέματα που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων για τη χρήση των συγκεκριμένων καμερών. Στα θέματα αυτά εκπαιδεύτηκαν και οι αστυνομικοί οι οποίοι τις χρησιμοποιούν στους δρόμους της Αθήνας.

Αλλες 20 κάμερες διαφορετικού τύπου είχαν διατεθεί και στα ΜΑΤ και χρησιμοποιήθηκαν δοκιμαστικά στη διάρκεια διαδηλώσεων στις 6/12/2020, αλλά μελετάται ακόμα η γενίκευση της χρήσης τους. Οι συγκεκριμένες κάμερες στηρίζονται σε ειδικό κοντάρι που κρατάει ένα μέλος της διμοιρίας.
​​​​​​Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Μπήκαν οι κάμερες πιλοτικά στη ΔΡΑΣΗ και στην ΟΠΚΕ. Σε λίγο παντού. Μια εικόνα, ένας ήχος, όλη η αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή