Β. Στεργίου: Πιο πλούσιοι, πιο ελεύθεροι, πιο ευτυχείς

Β. Στεργίου: Πιο πλούσιοι, πιο ελεύθεροι, πιο ευτυχείς

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκατό χρόνια από τώρα η χώρα είναι πιο πλούσια. Η λύση που προτείνεται για την ανεργία των νέων δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η συμμετοχή σε μια ανοιχτή και δίκαιη οικονομία. Η δημοκρατία της χώρας έχει βελτιωθεί. Στην εξουσία εναλλάσσονται άξιοι πολιτικοί που το επίθετό τους δεν μας λέει τίποτα. Οι θεσμοί λειτουργούν. Παύουν νοσηρές εξαρτήσεις πολιτών από κόμματα. Η Ευρώπη έχει ξυπνήσει από τον λήθαργο. Ούτε μιλάμε όλοι κινεζικά ούτε μας ελέγχει πλήρως μια δυστοπική και ανοίκεια υπερδύναμη όπως φοβόμασταν. Ουφ.

Β. Στεργίου: Πιο πλούσιοι, πιο ελεύθεροι, πιο ευτυχείς-1Οι νέοι πολίτες έχουν ευκαιρίες να κάνουν τη ζωή που θέλουν, χωρίς να χρειάζεται να χωθούν στην αγκαλιά κάποιου πολιτικού κόμματος και δεν ελέγχουν πια προνομιούχοι άνδρες άνω των 40 τις σημαντικότερες θέσεις εξουσίας. Οι Ελληνες έχουν απαλλαγεί από αυτήν την εξαντλητική σοβαροφάνειά τους που κάνει πολλές δημιουργικές ιδέες να πετιούνται στα σκουπίδια και ξεπερνούν, έπειτα από πολύ κόπο την καχυποψία τους προς τους θεσμούς και τους άλλους ανθρώπους. Ετσι, εντελώς παράλογες απαιτήσεις όπως το να υπογράφεις υπεύθυνες δηλώσεις, σαν να είναι κάποιου είδους ανεξερεύνητο φετίχ η θέση της υπογραφής, καταργούνται. Η οικονομία ακμάζει, γιατί έχουν επενδυθεί χρήματα στην έρευνα και την καινοτομία και ανοίγουν συνέχεια καινούργιες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Είναι τόσο μεγάλη η μερίδα του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε ποιοτικές τροφές και ιατρική περίθαλψη, που σε συνδυασμό με τη γενική έλλειψη πιεστικών προβλημάτων, το προσδόκιμο ζωής εκτοξεύεται. Στους δρόμους απλώνεται μια γενική γαλήνη. Η Αθήνα έχει επιτέλους γίνει η Μέκκα του πολιτισμού που πάντα όφειλε να είναι. Τραβάει καλλιτέχνες από παντού. Παράγεται τόσο πολλή και καλή τέχνη που την εξάγουμε από γενναιοδωρία. Ο πολιτισμός μας ακμάζει τόσο που οι πολίτες απαλλάσσονται από την ανάγκη διαρκούς αναδρομής στο παρελθόν ώστε να νιώσουν υπερήφανοι για την πατρίδα τους. Η χώρα δεν έχει μετατραπεί σε καυτή κόλαση, γιατί η ανθρωπότητα έχει εγκαίρως συμφωνήσει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Η ενέργεια προέρχεται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές. Οι πόλεις είναι καταπράσινες. Οι Ελληνες, έπειτα από καιρό δωρεάν ψυχοθεραπείας προσφερόμενης από το κράτος, έχουν σταματήσει να συνδέουν την αξία τους με το μέγεθος του αυτοκινήτου τους. Ομως, δεν είναι αυτός ο λόγος που σταματούν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα στις πόλεις. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υπερβολικά καλά. Αθόρυβα κυλούν στην πόλη και καθαρίζουν τον αέρα. Κυκλοφορούν κάποια αμάξια αλλά είναι όλα ηλεκτρικά και βιοδιασπώμενα. Δεν ακούγεται θόρυβος στις ακμάζουσες ελληνικές πόλεις, μόνο πουλάκια και υπαίθριες συζητήσεις. Η εντυπωσιακή, ελληνική φύση έχει προστατευθεί. Τα βουνά γεμίζουν παρατηρητές της άγριας ζωής ακόμα και τις καθημερινές.

Η χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο και ανανεωμένο εργατικό δίκαιο επιτρέπει συρρίκνωση του ωραρίου. Λίγες ώρες τη μέρα αρκούν. Ετσι οι πολίτες διαβάζουν, πάνε θέατρο και σινεμά, αθλούνται, κάνουν οικογένεια, ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση ή ξεκουράζονται αδρανείς. Η ανθρωπότητα έχει αποφασίσει ότι το κακό με την ανισότητα παράγινε. Η χώρα έπειτα από χρόνια επενδύσεων στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στην έρευνα και τη διάχυση της πληροφόρησης απολαμβάνει τους καρπούς της κοινωνικής κινητικότητας: άνθρωποι από όλες τις αφετηρίες παράγουν πλούτο αντί να εργάζονται ως φτωχοί υπάλληλοι μιας «ελίτ» διστακτικά φορολογούμενων κληρονόμων. Είναι τόσο αποδεκτά όλα που πια δεν υπάρχει μπούλινγκ. Οι ψυχολόγοι βγαίνουν στην ανεργία αρχικά, μετά απορροφούνται από τις ακμάζουσες, ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις. Τα τρανς άτομα βρίσκουν δουλειές όπου θελήσουν και οι Ελληνες σοκάρονται που η δουλειά βγαίνει ό,τι κι αν είσαι. Τα άτομα με ειδικές ικανότητες είναι απλώς άτομα που αλληλεπιδρούν με τον κόσμο αλλιώς και ο κοινός δημόσιος χώρος έχει προσαρμοστεί πλήρως και τα περιλαμβάνει. Η χώρα έχει γίνει εξωστρεφής και κοσμοπολίτικη. Ανθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου μετακομίζουν εδώ φέρνοντας ενθουσιασμό, νέα γνώση και ελπίδες.
 
* Η κ. Βίβιαν Στεργίου είναι συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή