Lockdown: Το βαρύ φορτίο του ιού απομακρύνει τη χαλάρωση των μέτρων

Lockdown: Το βαρύ φορτίο του ιού απομακρύνει τη χαλάρωση των μέτρων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Η επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, με έμφαση στην Αττική που δέχεται ισχυρές πιέσεις, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης της επιτροπής των ειδικών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Η επιτροπή είχε συνεδριάσει την προηγούμενη Παρασκευή, όταν και δόθηκε «πράσινο φως» για την επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους που καταγράφηκαν μέσα στην εβδομάδα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για χαλάρωση.

Σημειώνεται πως η γεωγραφική κατανομή των περιστατικών παραμένει σταθερή, με την Αττική να εμφανίζει σχεδόν το 50% των νέων κρουσμάτων (με πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικά τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική) και να ακολουθούν Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Λάρισα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που πιθανή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου είναι εκτός ατζέντας. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74

Εν τω μεταξύ, ελπίδα για την επιτάχυνση της ανοσοποίησης του πληθυσμού δίνουν τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό, που από την 1η Απριλίου εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη «μάχη» έναντι της COVID-19. Στα δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν σε πρώτο στάδιο 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική τους δυναμική θα φτάσει τις 96 γραμμές το καθένα.

Άνοιγμα των μικρών καταστημάτων

Να ανακατευθυνθούν οι επαφές που έχουν οι πολίτες σε σπίτια και πλατείες σε πιο ασφαλείς επαφές προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμη: Λύματα: Σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη