Lockdown: Το «ορόσημο» του Απριλίου για νοσοκομεία και οικονομία

Lockdown: Το «ορόσημο» του Απριλίου για νοσοκομεία και οικονομία

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 12:20 Τα επόμενα βήματα στην «εξίσωση» του σταδιακού ανοίγματος της χώρας βρίσκονται στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και επιστημόνων, με τις πρώτες ημέρες του Απριλίου να αποτελούν πυξίδα για τη διαμόρφωση των αποφάσεων.  

Οι ειδικοί μιλούν για ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο για το σύστημα υγείας μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα, εκφράζοντας εκτιμήσεις για σταδιακή άμβλυνση της επιδημιολογικής εικόνας μετά τις 15 Απριλίου, αλλά και προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολη τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, στην οποία, κατά πληροφορίες ενδέχεται να τεθεί και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων, χωρίς να αναμένονται – πιθανότατα – άμεσες αποφάσεις, αλλά περισσότερο μια συζήτηση οριοθέτησης χρονοδιαγράμματος, πάντα σε συνάρτηση με τους επιδημιολογικούς δείκτες. 

Να σημειωθεί ότι στην τακτική ενημέρωση, στις 6 το απόγευμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναμένεται να προβεί σε διευκρινίσεις για τα self-test που θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες δωρεάν από τα φαρμακεία. 

Τα σενάρια για το λιανεμπόριο

Από την άλλη πλευρά, δεδομένης και της μεγάλης πίεσης που έχει διαμορφωθεί στο οικονομικό πεδίο και με τις προθεσμίες του Μαρτίου να έχουν οριστικά χαθεί, το λιανεμπόριο ελπίζει τώρα στο να σωθεί ο Απρίλιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR» στόχος της κυβέρνησης είναι το καθολικό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων- δηλαδή χωρίς τις μεθόδους του click away ή του click inside- στις 5 Απριλίου, εφόσον πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. [Διαβάστε εδώ αναλυτικά]

Στην πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας – παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο Mega, o κ. Γώγος επεσήμανε πως «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, αυτό μας δυσκολεύει να βάλουμε κάτω δεδομένα ανοίγματος. Αλλά υπάρχουν σχεδιασμοί, γιατί σιγά σιγά θα βελτιωθούν τα πράγματα. Βελτιώνεται ο καιρός, αυξάνεται ο εμβολιασμός. Έχουν γίνει συζητήσεις για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης. Όμως προέκυψε το φοβερό τρίτο κύμα, που ήταν σφοδρό, ιδιαίτερα στην Αττική. Υπάρχει μεγάλη διασπορά, πολλά κρούσματα και μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας».

Ερωτηθείς για τα σχόλια μελών της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ότι η επιτροπή έχει πάρει και λάθος αποφάσεις, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί. Όταν βλέπεις μια χώρα τόσο καιρό σε lockdown και τα προβλήματα υπάρχουν και έρχεται το τρίτο κύμα, υπάρχουν προβληματισμοί. Έχουμε στέλεχος με 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Επιβαρύνει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Αυτό προέκυψε μετά την έναρξη του lockdown».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κόπωση του κόσμου είναι μεγάλη. «Η τήρηση των μέτρων δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το να κρατάμε τα βασικά μέτρα παίζει πολύ βασικό ρόλο. Ακόμα και αν κυκλοφορούμε έξω».

Διαβάστε επίσης: 
• Εμβόλιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70-74
• Lockdown: Το βαρύ φορτίο του ιού απομακρύνει τη χαλάρωση των μέτρων
• Λύματα: Σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με το αν ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό ήταν ξεκάθαρος. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα ήμασταν αν δεν υπήρχε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Μπορεί να ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την υπάρχουσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά με το κύμα που υπάρχει».

«Ελπίζω σε ύφεση της καμπύλης, αποτελεί στοίχημα η διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε το σύστημα υγείας γενικότερα».

«Αν πάει καλά ο έλεγχος των νοσηλειών στα νοσοκομεία, πρέπει να δουλεύουμε το άνοιγμα. Με πολλά τεστ, στοχευμένα, σε κρίσιμους χώρους» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «καταλαβαίνετε τι σημαίνει να έχετε μια νόσο που να έχει 5.000 κρούσματα, με την την ίδια πνευμονία, την ίδια μέρα; Πόσο βαριά είναι η πίεση στο σύστημα υγείας».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, έχει μειωθεί η θνητότητα, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.

Ν. Τζανάκης: Μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχουμε 2.000 κρούσματα

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δέκα ημέρες, σημειώνοντας ότι μετά τις 15 Απριλίου τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από τις 2.000.

«Μετά τις 15 Απριλίου θα δούμε κρούσματα κάτω από 2.000 και προς το 1.500 με 1.200 δήλωσε, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια κορύφωση της πανδημίας.

Πρόσθεσε πάντως ότι αυτή τη εβδομάδα ενδεχομένως να αρχίσει μια πολύ μικρή πτώση των νέων διαγνώσεων.

«Εάν είχαμε κρούσματα χωρίς νοσηλευόμενους τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, με υγειονομικά πρωτόκολλα θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές χωρίς επιβαρυμένο φορτίο.

«Δηλαδή κάθε εβδομάδα για τεστ στους εργαζόμενους καλυμμένο από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε περιοχές χωρίς επιβαρυμένο φορτίο ή συνοικιακά καταστήματα στην Αττική εάν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο να βαφτεί κόκκινη ή να βάλουμε αυστηρά θέματα σε σχέση με την παρουσία ανθρώπων ανά τετραγωνικά. Μπορούμε ακόμη να ανοίξουμε τα καφέ η τα εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Πάσχα λέγοντας ότι μετά τις 20 Απρίλη θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι.

«Πρόωρη η συζήτηση για το Πάσχα»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα και μετά και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία. 

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή