Δειλά σημάδια σταθεροποίησης στο επιδημιολογικό φορτίο

Δειλά σημάδια σταθεροποίησης στο επιδημιολογικό φορτίο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ενδείξεις σταθεροποίησης που εμφανίζoνται την τελευταία εβδομάδα, καθώς ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε στο 6%, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Μίλησε επίσης για ένα δειλό μήνυμα αισιοδοξίας με βάση την εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» που χθες ήταν, όπως είπε, ελαφρώς καλύτερη, γεγονός όμως που μπορεί και να οφείλεται στην αργία.

Όπως είπε, ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.500, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες και αύξηση σε κάποιες άλλες. Ως προς τα ενεργά κρούσματα, υπολογίζονται πανελλαδικά σε 23.500, με την κ. Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: 1.496 νέα κρούσματα, 707 διασωληνωμένοι

Περίπου 20% το ποσοστό όσων χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ

Η ίδια προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ -όσον αφορά την κεντρική Μακεδονία έχει φτάσει στο 77% και καταγράφονται πλέον 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Παρατήρησε, δε, ότι παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει κάτω από 5% και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ όπως είπε: «Δεν έχει σημειωθεί αύξηση των θανάτων στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών και μειώθηκε ο κίνδυνος διασωλήνωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς στη ΜΕΘ είναι γύρω στις 15 ημέρες, αλλά «αυτό δεν είναι το ίδιο για όλους τους ασθενείς καθώς εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες». Επίσης προσδιόρισε περίπου στο 20% το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους με αυξημένο συγχρωτισμό

Αναφερόμενη στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε πως βάσει των γενικών αρχών που υιοθετούνται θα ληφθεί υπόψη η επικινδυνότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ήδη το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που θα γίνει την επόμενη μέρα, «όταν δηλαδή μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία» όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Όπως προσέθεσε, θα εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους και τον καιρό που βελτιώνεται στη χώρα, ενώ αποκάλυψε ότι συζητείται «η χρήση διπλής μάσκας» ή πιο αυστηρών μέτρων προστασίας σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένος συγχρωτισμός -κατάσταση που κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τη διασπορά του ιού.

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ σημαντικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε πως όταν κάποιος έχει συμπτώματα χρειάζεται και μοριακός έλεγχος, ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε περιοχές με υψηλό φορτίο.

Διαβάστε ακόμη: Από αρχές Απριλίου η διάθεση των self test – Πού θα είναι υποχρεωτικό

Γκ. Μαγιορκίνης: Οι ηλικίας 40-65 ετών οδηγούν την επιδημία

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.

Διαβάστε ακόμη: Ε.Ε. – Λονδίνο: Μαίνεται ο πόλεμος των εμβολίων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή