Διάρρηξη θυρίδων: Τα μικροσκοπικά ίχνη και το DNA

Διάρρηξη θυρίδων: Τα μικροσκοπικά ίχνη και το DNA

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια φευγαλέα ματιά τίποτα δεν πρόδιδε τις κινήσεις του διαρρήκτη. Η πόρτα της θυρίδας έκλεινε κανονικά, λες και ήταν ανέγγιχτη. Μόλις όμως ο κάτοχός της επιχειρούσε να γυρίσει το κλειδί θα διαπίστωνε την παραβίαση, θα μπορούσε να δει τη θραύση της γλώσσας και να παρατηρήσει στο πλάι τις μικρές αμυχές που είχε αφήσει το κατσαβίδι του δράστη. 

Η διάρρηξη τεσσάρων θυρίδων και μία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα σε τράπεζα στο Νέο Ψυχικό δεν βασίστηκε σε κάποια περίτεχνη ενέργεια, ούτε απαιτούσε σύμφωνα με τους ειδικούς πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Οπως διαπιστώθηκε πάντως από την ενδοσκόπηση των κλειδαριών, φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε όλες το ίδιο εργαλείο.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας Γιώργος Ραυτογιάννης κλήθηκε μαζί με αστυνομικούς να ερευνήσει τις παραβιασμένες θυρίδες τον περασμένο Νοέμβριο. Η πρώτη καταγγελία διάρρηξης είχε γίνει στις 13/11/2020 από την κάτοχο μιας θυρίδας και έπειτα εντοπίστηκαν τα υπόλοιπα περιστατικά. Η συνολική λεία σε χρήματα και τιμαλφή εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ραυτογιάννης διαπίστωσε ότι είχε χρησιμοποιηθεί το ίδιο πλακέ εργαλείο, όπως ένα ίσιο κατσαβίδι. «Μπήκε στο διάκενο μεταξύ κάσας και πόρτας και με πίεση έσπασε η γλώσσα της κλειδαριάς», λέει στην «Κ».

Διάρρηξη θυρίδων: Τα μικροσκοπικά ίχνη και το DNA-1

Ο ειδικός έφτιαξε ένα εκμαγείο από κάθε παραβιασμένη θυρίδα και έπειτα συνέκρινε μικροσκοπικά τα ίχνη που είχε αφήσει το εργαλείο του δράστη, τα οποία ταυτίζονταν μεταξύ τους. «Κάθε εργαλείο έχει τα δικά του ατομικά χαρακτηριστικά. Ακόμη και δύο εργαλεία της ίδιας σειράς παραγωγής αφήνουν διαφορετικά ίχνη», λέει. Διευκρινίζει ότι η δική του ανάλυση επικεντρώθηκε μόνο στον τρόπο και στο μέσο της διάρρηξης. Από τα υπόλοιπα στοιχεία, την αναζήτηση DNA, το βιντεοληπτικό υλικό του καταστήματος, τη λίστα κατόχων θυρίδων (οι οποίες φτάνουν τουλάχιστον τις 1.000 στη συγκεκριμένη τράπεζα) καθώς και τη μελέτη του ποινικού παρελθόντός τους, ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ο φερόμενος ως δράστης. 

Η κάτοχος της θυρίδας στην οποία διαπιστώθηκε αρχικά η παραβίαση είχε επισκεφθεί τελευταία φορά την τράπεζα τον Αύγουστο του 2020. Οπότε οι αστυνομικές έρευνες εστίασαν στην περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου και στις κινήσεις και επισκέψεις πελατών του υποκαταστήματος κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Ο 58χρονος συλληφθείς είχε δική του θυρίδα στη συγκεκριμένη τράπεζα και σύμφωνα με την αστυνομία είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές, απάτες, υπεξαίρεση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με υπολογιστές. Μεταξύ άλλων, ένα στοιχείο που οδήγησε στην ταυτοποίησή του φέρεται να είναι δείγμα βιολογικού υλικού, το οποίο εντοπίστηκε σε μία από τις θυρίδες από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον ανακριτή για να απολογηθεί και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση των θυρίδων. 

Οι δικηγόροι του, Αντώνης Βουλγαράκης και Βασίλης Σερεμέτης, κατέθεσαν αίτημα στον ανακριτή για να εξεταστούν όλα τα πρωτογενή εργαστηριακά δεδομένα από τον μοριακό βιολόγο Γιώργο Φιτσιάλο, ο οποίος ορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος από την υπεράσπιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή