Η μάχη στα νοσοκομεία και το «παράθυρο» της 5ης Απριλίου

Η μάχη στα νοσοκομεία και το «παράθυρο» της 5ης Απριλίου

7' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 5η Απριλίου αποτελεί το επόμενο ορόσημο για την σταδιακή – και πάντοτε εξαρτώμενη από τα επιδημιολογικά δεδομένα –χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας στη χώρα, με την επερχόμενη συνεδρίαση των ειδικών, εντός της εβδομάδας που ξεκινά, να δίνει τις κατευθύνσεις.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος επιβεβαίωσε επί της ουσίας πως υπάρχει ανοιχτό «παράθυρο» για μια πρώτη δέσμη άρσης των περιορισμών από την πρώτη Δευτέρα του Απριλίου.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος στάθηκε στα self tests και την σταδιακή αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, αλλά και στα πρώτα, δειλά θετικά στοιχεία που προκύπτουν από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο κ. Γώγος επισήμανε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος, καθώς στρέφουμε τον κόσμο από τα σπίτια, από τους κλειστούς χώρους, έξω, γιατί στους εξωτερικούς χώρους ο κόσμος κολλάει πολύ λιγότερο. «Με ταυτόχρονη χρήση πολλών τεστ, και των self tests, και τους εμβολιασμούς έρχονται πολύ περισσότερα εμβόλια, ελαττώνεται ο επίνοσος πληθυσμός και αυξάνεται ο άνοσος, αυτά είναι πολύ σοβαρά εργαλεία με βάση πάντα και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σίγουρα όμως τα όπλα που έχουμε μας οδηγούν σε πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα αυτό θα τα δούμε», συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

«Αυτά τα θετικούτσικα σημεία με τα εξιτήρια τις εισαγωγές κλπ να συνεχίσουν, για να μπορέσουμε στο τέλος της εβδομάδας να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προχωρήσουμε σε κάποιες άρσεις. Κοιτάμε αυτά τα θέματα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα τα δούμε, και ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, πάντως, σαφώς κατά πιθανού ανοίγματος δραστηριοτήτων, τάσσεται ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία». «Τα μέτρα αποδίδουν, γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα μπορεί να ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Δεν είναι σωστό ότι τα μέτρα δεν δουλεύουν. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί, τότε δεν δουλεύουν τέλεια», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων. 

Συνεχής αύξηση διασωληνωμένων

Την ίδια ώρα, πάντως, η έξαρση που είχε προηγηθεί μέσα στον Μάρτιο, εξακολουθεί να δημιουργεί και ένα ισχυρότατο αποτύπωμα στους δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων.

Χθες, οι πρώτοι έφτασαν τους 728 καταγράφοντας ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ, με τους ειδικούς, άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, να υπογραμμίζουν ότι το Σύστημα Υγείας θα εξακολουθεί να πιέζεται τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις, χθες βράδυ, του καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, o οποίος εκτίμησε επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα θα φτάσει τις 9.000.

Τι εξετάζεται για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Όπως προαναφέρθηκε η συνεδρίαση των ειδικών εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τα επόμενα βήματα, ως προς τη σταδιακή χαλάρωση των lockdown.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση πιέζει για άνοιγμα το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και από τις 5 Απριλίου για γυμνάσια και λύκεια, ενώ από την πλευρά του το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προετοιμάζεται για την ποιοτική αναπλήρωση της διδακτέας ύλης και την αξιολόγηση των δεδομένων της παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης. Ποσοτικά, με βάση τα στοιχεία του ΙΕΠ, έως τώρα έχει καλυφθεί το 70%-75% της διδακτέας ύλης ανά μάθημα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει την επιστροφή των γυμνασίων και λυκείων στη διά ζώσης λειτουργία με υποχρεωτικό self testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στελέχη του υπουργείου δήλωσαν στην «Κ» ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων είναι θετική και η τελική εισήγηση θα κατατεθεί προς την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Εάν τελικά η πρόταση υιοθετηθεί, απαιτείται να γίνουν διαδικαστικά βήματα και να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές, ώστε τα τεστ να γίνουν πριν από τη Δευτέρα 5/4.

Εστίαση

Στο ζήτημα της εστίασης αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έκανε λόγο για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων εντός Απριλίου.

«Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Mega. 

Ανέφερε, πάντως πως «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό.. 

Λιανεμπόριο

Όπως έγραφε η «Κ» σήμερα, η κυβέρνηση επιθυμεί ανοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, έστω και με μία μεταβατική εβδομάδα μέχρι τις 12 Απριλίου, κατά την οποία οι αγορές θα γίνονται με τη μέθοδο του click in shop –δηλαδή εντός του καταστήματος, αλλά κατόπιν ραντεβου.

Με το ενδεχόμενο του ανοίγματος την προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου να έχει εγκαταλειφθεί πλέον οριστικά, λόγω των δυσχερών επιδημιολογικών δεδομένων και της μεγάλης πίεσης που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ), η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την αγορά όσο το δυνατόν νωρίτερα, ει δυνατόν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, και όχι να παραταθεί η αναστολή δραστηριότητας του λιανεμπορίου έως τις 12 Απριλίου.

Ετσι λοιπόν, αν και κεντρικός στόχος παραμένει το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου και μάλιστα στις 5 Απριλίου, δηλαδή με τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων και όχι με τη μέθοδο του click away και του click in shop, αυτό φαίνεται να προσκρούει –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– στις απόψεις των εμπειρογνωμόνων. 

Το εναλλακτικό σχέδιο

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο τραπέζι έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα εναλλακτικό σενάριο: άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου με τη μέθοδο του click in shop για μία εβδομάδα και πλήρης λειτουργία στις 12 Απριλίου. Η εφαρμογή του μοντέλου click away στην παρούσα φάση θεωρείται μη βιώσιμη λύση, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, τονίζοντας ότι ήταν καλή για τότε που χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες του χριστουγεννιάτικου τζίρου. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι τη μέθοδο του click away δεν κατάφεραν να την εφαρμόσουν όχι μόνο μικρές επιχειρήσεις, αλλά ούτε κάποιες μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες. 

Αντίθετη, εξάλλου, είναι η κυβέρνηση στη θέση που διατυπώνεται από εκπροσώπους του εμπορίου για το άνοιγμα πρώτα μικρών επιχειρήσεων και κατόπιν των υπολοίπων, κάτι που έγινε τον Μάιο του 2020, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις στην αγορά. Αυτό επίσης που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις είναι να εφαρμοστεί κάποιο μοντέλο τώρα, για παράδειγμα το click away, και μετά ξαφνικά να καταργηθεί. Και αυτό διότι, όταν συνέβη τόσο στο τέλος Δεκεμβρίου όσο και στις αρχές Φεβρουαρίου, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος και αναστάτωση, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες ραντεβού και οι παραγγελίες στη συνέχεια έπρεπε να αποσταλούν στους καταναλωτές. 
Πάντα με περιορισμούς

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είτε με το μεταβατικό στάδιο του click in shop, είτε χωρίς αυτό, θα συνοδεύεται από τους ακόλουθους περιορισμούς:

  • Συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα βρίσκεται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος. Το ανώτατο όριο θα προκύπτει με βάση τον κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από πελάτες και προσωπικό.
  • Αποστολή μηνύματος στον αριθμό 13032.
  • Δυνατότητα μετακίνησης για ψώνια από κατάστημα του λιανεμπορίου (πλην καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων) μόνο μια φορά ημερησίως.
  • Χρονικός περιορισμός για την πραγματοποίηση των παραπάνω αγορών. Συζητείται το ενδεχόμενο να είναι τρεις ώρες.

Σαρηγιάννης: Όχι πριν τις 12 Απριλίου

Από την πλευρά του, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο δεν θα πρέπει να ανοίξει πριν τις 12 του ερχόμενου μήνα. 

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας επίσης στο Mega

Ερωτηθείς για τα σχολεία, ο ίδιος πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Τα self-tests

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα ατομικά τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους σε λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, τουρισμό και δικαστήρια, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Η δωρεάν διάθεση των οικιακών ατομικών τεστ, για τη διενέργεια του self testing, θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία αρχές Απριλίου και για διάστημα δύο μηνών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν ουρές στα φαρμακεία για την προμήθειά του, να δίνεται κατά προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει το πλαίσιο

Σημειώνεται ότι κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα με δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή, ενώ η δήλωσή του θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή