Επιμένει η πίεση στα νοσοκομεία – Τα όρια του ΕΣΥ στο προσκήνιο

Επιμένει η πίεση στα νοσοκομεία – Τα όρια του ΕΣΥ στο προσκήνιο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη εξακολουθεί να είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, με τις τελευταίες εφεδρείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να εξαντλούνται, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων διαρκώς αυξάνεται.

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν την Κυριακή 735 ασθενείς, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19 προσέγγιζε πανελλαδικά το 84%, ενώ η κάλυψη των απλών κλινών ΜΕΘ ξεπερνούσε το 53%.

Β. Κικίλιας: Δέχονται πίεση τα νοσοκομεία – Ύπουλος ο ιός

Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται πίεση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ αναφερόμενος στο πότε ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, είπε πως «δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες», επιμένοντας πως «είναι ύπουλος ο ιός».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι στόχος είναι εντός Απριλίου να έχουν γίνει 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Ως προς το άνοιγμα δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει τα δεδομένα εντός της εβδομάδας, κάνοντας τις εισηγήσεις της.

Ο υπουργός παρατήρησε ότι αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι έχει έρθει η ώρα σταδιακά να βοηθηθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες για να επαναλειτουργήσουν. Όπως εξήγησε, θα λειτουργήσουν βοηθητικά η βελτίωση του καιρού, οι εμβολιασμοί και τα μαζικά τεστ.

Ως προς τα οικιακά τεστ, ανέφερε ότι θα είναι υποχρεωτικά στην εστίαση, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία και τα δικαστήρια.

Αναφορικά με την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, είπε ότι έπαιξαν ρόλο οι μεταλλάξεις του ιού, αλλά και οι συγκεντρώσεις.

Αν. Κοτανίδου: Διαχρονικές οι ελλείψεις σε ΜΕΘ

Οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ αποτελούν διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα, δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, ενώ περιέγραψε το σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κλινών, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» δήλωσε σίγουρη πως το σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει και επεσήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός.

«Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε κρεβάτια στα χειρουργεία, όπως είχαμε κάνει στη Θεσσαλονίκη. Θα αναπτυχθεί αριθμός κλινών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουμε» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφορα μοντέλα ως προς το πού ενδέχεται να ανέλθει την επόμενη περίοδο ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ερωτηθείσα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ανέφερε ότι στόχος είναι οι ασθενείς αυτοί να μπαίνουν σε ΜΕΘ εντός ενός 24ωρου, ενώ τόνισε πως «το χειρότερο πράγμα, το οποίο που μπορούμε να έχουμε, είναι πόλεμος συνδικαλιστικός».

Διαβάστε επίσης: 
• Μικρή μείωση κρουσμάτων, αλλά οι διασωληνωμένοι αυξάνονται

Παρατήρησε, δε, ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ δεν προέκυψε μέσα στην πανδημία αλλά είναι διαχρονικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρεβάτια, αλλά ότι χρειάζεται κόσμος να τα επιβλέπει, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να προσληφθεί. Εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει πουθενά».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε πάλι, αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Όποιος άνθρωπος έχει ανάγκη διασωλήνωσης, διασωληνώνεται και μένει στο κρεβάτι στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να εκπαιδευτεί κόσμος, τονίζοντας πως πρέπει «η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να γίνει προορισμός που να τον αναζητούν οι γιατροί. Όχι προορισμός τον οποίο να αποφεύγουν».

Μ. Παγώνη: Νέοι άνθρωποι το 70% των ασθενών

Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι νέοι άνθρωποι, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ενώ τόνισε πως είναι τραγικό να διασωληνώνονται άτομα ηλικίας 35-50 ετών δίχως υποκείμενα νοσήματα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, η κ. Παγώνη στάθηκε στο γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν τηρούν τις αποστάσεις, ούτε και φορούν μάσκες.

Απέδωσε πάντως την αύξηση των νοσηλευομένων και στις μεταλλάξεις του ιού, καθώς όπως είπε, παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες.

Διαβάστε επίσης: 
• Το 100% άγγιξε για κάποιες ώρες η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID Αττικής

Αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, επεσήμανε ότι στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», το οποίο εφημέρευε, έγιναν τις τελευταίες ώρες 73 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε απλές κλίνες και 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι πλήρεις ο κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Ως προς το ενδεχόμενο άρσης των περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε ότι τα σχολεία, τα καταστήματα και η εστίαση θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους παρά να υπάρχουν συναντήσεις σε σπίτια.

Διαβάστε επίσης:
• Μαζικά τεστ, «κλειδί» για το άνοιγμα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή