Θεοδωρίδου: Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών

Θεοδωρίδου: Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και οι πολίτες προσέρχονται ομαλά να εμβολιαστούν, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν αυξημένη διστακτικότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιάζονται και να ακυρώνονται εμβολιασμοί. Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών», είπε.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων. Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη».

Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα όμως συνεχίζει ενδελεχή έρευνα.

Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι: θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή