ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτήρια για τον νέο φωτισμό στο Καλλιμάρμαρο

Αποκαλυπτήρια για τον νέο φωτισμό στο Καλλιμάρμαρο

Με μια λιτή τελετή, προσαρμοσμένη στην εποχή του νέου κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλους της ΔΟΕ Σπύρου Καπράλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη.

Αποκαλυπτήρια για τον νέο φωτισμό στο Καλλιμάρμαρο-1

Ο νέος φωτισμός αναδεικνύει το πεντελικό μάρμαρο του ιστορικού σταδίου ενώ μειώνει τη φωτορύπανση κατά 70-80%.    

Παρά τους ελάχιστους προσκεκλημένους, η μεγαλοπρέπεια του Καλλιμάρμαρου έδωσε μία φαντασμαγορική διάσταση στη λιτή τελετή. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με ανάκρουση του Εθνικού και του Ολυμπιακού Ύμνου. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ έδωσε το «σύνθημα» για να ανάψουν τα φώτα, και ευχήθηκε να «φωτίσει το νέο πνεύμα του Ολυμπισμού».  

Αποκαλυπτήρια για τον νέο φωτισμό στο Καλλιμάρμαρο-2

Είναι η πρώτη φορά που σε ένα μνημείο ο φωτισμός προσαρμόζεται και από ψυχρός θα γίνεται θερμός, όσο βαθαίνει το σκοτάδι. Εξήντα νέες συστοιχίες, με 3.600 σώματα led δημιουργούν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο το λευκό του πεντελικού μαρμάρου, του ίδιου μαρμάρου που τον 5ο αιώνα π.Χ. κατασκευάστηκε και ο Παρθενώνας.    

Η μελέτη ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, με εντολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, διότι ο παλιός εξοπλισμός είχε εμφανίσει σημάδια φθοράς. Η φωτορύπανση μειώθηκε κατά 70%-80% και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50% ενώ με τον νέο φωτισμό θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού. Το στάδιο αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του Αθλητισμού διότι σε αυτό διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το 1896. 

Αποκαλυπτήρια για τον νέο φωτισμό στο Καλλιμάρμαρο-3

Νωρίτερα, ο Τόμας Μπαχ εγκαινίασε την Ψηφιακή Έκθεση στην είσοδο του κτιρίου της ΕΟΕ στο Χαλάνδρι. Η Ψηφιακή Έκθεση παρουσιάζει όλους τους σύγχρονους Έλληνες Ολυμπιονίκες, καθώς και στιγμές από το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας.