Σύντομα οι νέες, ανοιχτές δομές στα πέντε νησιά
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Σύντομα οι νέες, ανοιχτές δομές στα πέντε νησιά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη της επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον σε Σάμο και Λέσβο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Παρά το γεγονός ότι είχαν οργανωθεί συγκεντρώσεις από κατοίκους για τη δημιουργία των νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ), οι διαμαρτυρίες κρατήθηκαν σε χαμηλούς τόνους.

Στη Λέσβο, από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος παρέδωσε στην κ. Γιόχανσον ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι ζητούν άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και διαφωνούν στη δημιουργία νέας υπερδομής. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα συναντηθεί με την επίτροπο σε μια επίδειξη «αντίδρασης», τελικά δήλωσε ότι θα τη συναντούσε προκειμένου να την ενημερώσει για τις θέσεις του, κάτι όμως που τελικά δεν κατέστη δυνατό.

Η αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επίτροπος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λέσβο, μίλησε για έλλειμμα ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, ξεκαθάρισε ότι οι νέες δομές θα είναι ανοιχτές και πρόσθεσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα εφόσον έχουν διατεθεί 250 εκατομμύρια για τη δημιουργία τους στα πέντε νησιά, εκ των οποίων τα 155 εκατομμύρια για τη Σάμο και τη Λέσβο. Σημειώνεται πάντως ότι στη Σάμο η νέα δομή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ στη Λέσβο η κατασκευή της δεν έχει καν ξεκινήσει. Πάντως, η θέση που έχει επιλεγεί είναι στα όρια των δύο δήμων, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται στον Δήμο Μυτιλήνης.

«Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στο μεταναστευτικό και δεν πρέπει να αισθάνεται καμία περιοχή και κανένα νησί ότι έχει αφεθεί στην τύχη του», σημείωσε η κ. Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι οι νέες δομές θα πρέπει να προχωρήσουν σύντομα. Oσον αφορά το αν θα είναι κλειστές οι δομές, η κ. Γιόχανσον τόνισε ότι δεν μπορούμε να κρατάμε φυλακισμένους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι νέες δομές θα είναι ελεγχόμενες.

Η κ. Γιόχανσον αναφέρθηκε επίσης στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το προσχέδιο του οποίου παρουσίασαν η ίδια και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς. Οπως τόνισε, έγινε προσπάθεια να καλύψει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν αλλά και να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις των κρατών-μελών.

Μικρής έκτασης διαμαρτυρίες σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη της επιτρόπου χθες το πρωί στη Σάμο από τη συγκέντρωση κατοίκων. Η επίτροπος επισκέφθηκε το νέο ΚΥΤ που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Στη Λέσβο, εξάλλου, περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κτίριο της περιφέρειας, αριθμός σχετικά μικρός σε σχέση με τις συγκεντρώσεις που είχαν οργανωθεί σε άλλες περιπτώσεις. Η χαμηλή συμμετοχή αποδόθηκε από τους διοργανωτές στην πανδημία, ωστόσο είναι φανερό ότι, παρά τις αντιδράσεις, οι κάτοικοι έχουν κουραστεί με την κατάσταση και επιθυμούν να δοθεί επιτέλους κάποια λύση.

Σήμερα η επίτροπος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα θα μεταβεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.