Το λατομείο Μουζάκη έγινε μικρή «χωματερή»

Το λατομείο Μουζάκη έγινε μικρή «χωματερή»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα βουνό από μπάζα είχε δημιουργηθεί στο λατομείο Μουζάκη στην Πεντέλη. Οπως προκύπτει, στο σημείο απέρριπταν παράνομα «επαγγελματίες» και μη από την ευρύτερη περιοχή. Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους ξεκίνησε πρόσφατα και ήδη περισσότερα από 120 φορτηγά μπάζων έχουν μεταφερθεί για διαλογή και επεξεργασία σε τρεις ειδικευμένες μονάδες, με έξοδα των τελευταίων. Στο σημείο βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. «Ηταν ένα μικρό βουνό μέσα στο λατομείο από μπάζα, στρώματα, έπιπλα. Είμαι σίγουρος ότι η παράνομη αυτή πρακτική πρέπει να πραγματοποιούνταν για καιρό, εξαιτίας και του γεγονότος ότι μέχρι πρόσφατα στην Αττική δεν υπήρχαν πολλοί αδειοδοτημένοι χώροι για τη διαχείρισή τους», λέει στην «Κ». «Το αποτέλεσμα ήταν ότι είχε δημιουργηθεί μια μικρή χωματερή. Αυτές τις εικόνες δεν μπορούμε να τις ανεχθούμε».

Το θέμα τέθηκε στο υπ. Περιβάλλοντος προ εξαμήνου. Με τη συνεργασία της Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, του Δήμου Πεντέλης και του δασαρχείου Πεντέλης βρέθηκε λύση. Τα τέσσερα ειδικευμένα στη διαχείριση υλικών από κατεδαφίσεις και εκσκαφές συστήματα (ΑΝΑΕΚΚ, ΑΝΑΚΕΜ, ΣΑΝΚΕ και ΣΕΔΠΕΚΑΤ) ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης των μπάζων στο λατομείο Κυριακού, στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού. Εκεί βρίσκεται ο πρώτος στην Αττική αδειοδοτημένος χώρος για την επεξεργασία και διαχείριση των υλικών αυτών. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν απομακρυνθεί από το Πεντελικό όρος 120 φορτία, ενώ η αποκομιδή θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. Στη συνέχεια, αυτοδιοίκηση και δασαρχείο θα αναλάβουν τη δενδροφύτευση της περιοχής, η οποία είναι αναδασωτέα. «Συντονισμένα, με τα συστήματα που διαχειρίζονται απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, προχωρούμε στη γιγαντιαία αυτή επιχείρηση, η οποία θα απαλλάξει τον χώρο από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που δείχνει πραγματικά πόσο προβληματικό ήταν το σύστημα μέχρι χθες», δήλωσε ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκος. «Στο εξής, δεν αρκεί η απομάκρυνση των αποβλήτων. Σε άριστη συνεργασία με το δασαρχείο Πεντέλης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και την τοπική αυτοδιοίκηση, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, ούτως ώστε αυτή η κατάσταση να μην επαναληφθεί».

Σήμερα, έξι παλιά λατομεία στην Αττική χρησιμοποιούνται για διαλογή και ανακύκλωση υλικών εκσκαφής και μπάζων. Η αποκατάσταση των «τραυματισμένων» ανάγλυφων των λατομείων μέσω της διαχείρισης τέτοιων υλικών προβλέπεται και στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή