Πληροφορίες για εκτόξευση κρουσμάτων – Τα σενάρια για το νέο μείγμα των μέτρων

Πληροφορίες για εκτόξευση κρουσμάτων – Τα σενάρια για το νέο μείγμα των μέτρων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 14:50 Προς εκτόξευση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα, Τρίτη, συγκλίνουν πληροφορίες για τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα περιστατικά αναμένεται να κινηθούν πάνω από τις 3.000 και δεν αποκλείεται να πλησιάσουν επίπεδα νέου αρνητικού ρεκόρ. 

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προϊδέασε για τα παραπάνω, λέγοντας ότι «τα κρούσματα σήμερα θα είναι πάρα πολλά».

Ώρα αποφάσεων για αλλαγή στο μείγμα μέτρων

Την ίδια ώρα, στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών είναι στραμμένα τα βλέμματα σχετικά με τα επόμενα βήματα σταδιακής «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας και να τίθενται σε ισχύ, ως επί το πλείστον, από την επόμενη. 

Με τα μέχρι χθες δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει το λιανεμπόριο, μαζί με τα λύκεια – ενδεχομένως και τα γυμνάσια–, ενώ θα υπάρξει χαλάρωση και στη διαδημοτική μετακίνηση, ενδεχομένως από αυτό το Σάββατο

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πριν την τελική εισήγηση της επιτροπής. 

Διαβάστε επίσης:
• Τι προβληματίζει τους ειδικούς για το σταδιακό άνοιγμα

Στο ζήτημα, άλλωστε, αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας προσαρμογή του μείγματος μέτρων με σκοπό αφενός να δοθούν δικλείδες αποσυμπίεσης και αφετέρου να περιοριστούν υπάρχουσες εστίες υπερμετάδοσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο επεσήμανε ότι η λογική είναι πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο καλός καιρός, διοχετεύοντας τους πολίτες προς ανοιχτούς χώρους.

Όπως είπε, στο πλέγμα των μέτρων που θα εξεταστεί είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια.

Σημείωσε επίσης ότι θα εξεταστεί επίσης το άνοιγμα των σχολείων, κυρίως των λυκείων, καθώς και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, υπό αυστηρούς όρους, στο πλαίσιο μιας σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιορισμών.

Διαβάστε επίσης:
• «Κληρώνει» για γυμνάσια, λύκεια

Ερωτηθείς για το Πάσχα είπε ότι είναι ακόμη νωρίς, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «θα είναι πάντως ένα πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό».

Λιανεμπόριο 

Οσον αφορά τη λιανική, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πάει για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, κάτι που θεωρείται πως θα συγκρατήσει σε πρώτη φάση την ανεξέλεγκτη κινητικότητα. 

Εάν ισχύει το μέτρο του sms, τότε το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει χωρίς click away και click inside. Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβριο.

Γ. Παυλάκης: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Πορτογαλία αν ανοίξει απρόσεκτα

Στο μεταξύ, ο γιατρός και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, απηύθυνε προειδοποίηση πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει Πορτογαλία αν εφαρμοστεί απρόσεκτο άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Ο πανικός να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή είναι νομίζω τελείως λάθος».

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα πρέπει να φανεί πρώτα αν το επιδημικό κύμα αρχίζει να χαμηλώνει και ακολούθως να αρχίσει μια αποσυμπίεση στα μέτρα.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει κορύφωση του κύματος, ώστε να ακολουθήσει σταδιακή αποκλιμάκωση.

Ν. Τζανάκης: Πότε έρχεται η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου «με εγρήγορση» και της 3ης Λυκείου. «Τα σχολεία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πανδημία», δήλωσε.

«Η αποκλιμάκωση δεν είναι οξυκόρυφη όπως η γωνία ενός τριγώνου. Είναι μια κούρμπα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 7, 8 καμιά φορά και 10 μέρες. Το ευχάριστο όμως είναι ότι επιπεδώνεται η καμπύλη. Αυτό φάνηκε και από την ανάλυσή μας στην Αττική η οποία είναι ο τροχιοδείκτης της πανδημίας, και φαίνεται, με λιγοστές εξαιρέσεις των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Αττικής και των Βορείων Προαστίων, ότι έχει μπει σε ύφεση και αποκλιμάκωση. Η Αττική δίνει τον τόνο στην πανδημία, κι αν αποκλιμακωθεί η Αττική θα δούμε πάρα πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση των νέων διαγνώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή