Το τρίτο κύμα δείχνει τα δόντια του – Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Το τρίτο κύμα δείχνει τα δόντια του – Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το επιδημικό φορτίο της COVID-19 στη χώρα μας, με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών που ανακοινώθηκαν χθες να είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 4.340 νέα κρούσματα σε ένα σύνολο περίπου 66.000 μοριακών ελέγχων και rapid tests. Το προηγούμενο «ρεκόρ» στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων είχε καταγραφεί μία εβδομάδα πριν (Τρίτη 23/3), όταν είχαν ανακοινωθεί 3.586 νέες διαγνώσεις. Στην Αττική εντοπίστηκαν 2.097 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 535, στην Κοζάνη 167 και στην Αχαΐα 135.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν χθες 72, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας είναι 8.017. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι ήταν 741. Προχθές καταγράφηκαν 402 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας (μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431) και εκδόθηκαν 302 εξιτήρια ασθενών με COVID-19 λόγω ίασης.

Με φόντο αυτό το νέο ρεκόρ στα κρούσματα (4.340) η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καλείται σήμερα να αποφασίσει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται σχέδιο αποσυμπίεσης μετά από πολύμηνο lockdown με σταδιακή άρση των περιορισμών σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο σύσκεψης του πρωθυπουργού με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, τέθηκαν επί τάπητος οι λεπτομέρειες για την χαλάρωση των περιορισμών, υπό την αίρεση ότι τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένο ότι από το προσεχές Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα και κατόπιν να εξεταστεί -και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων- κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν -με χρονικό περιορισμό- για ψώνια.

Εξετάζεται, επίσης, η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων -και ενδεχομένως των Γυμνασίων- στις 12 Απριλίου. Η συζήτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών μετατίθεται χρονικώς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.

Ιικό φορτίο στα λύματα

Πάντως, με βάση το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22 έως 28 Μαρτίου παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την προηγούμενη αυτής εβδομάδα, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε Αττική (-12%), Λάρισα (-3%), Βόλο (-50%), Ηράκλειο Κρήτης (-23%), Χανιά (-71%), Ρέθυμνο (-2%), Αγιο Νικόλαο (-32%) και Πάτρα (-60%).

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν τα νοσοκομεία της Αττικής, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να καταγγέλλουν ότι οι ΜΕΘ COVID του ΕΣΥ έχουν φτάσει στα όρια της δυναμικότητάς τους, με αποτέλεσμα δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς να είναι σε λίστα αναμονής, και να ζητούν για άλλη μια φορά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Το τρίτο κύμα δείχνει τα δόντια του – Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων-1
Η χώρα διαθέτει συνολικά 1.483 κλίνες Εντατικής. Από αυτές, 891 λειτουργούν ως ΜΕΘ COVID (φωτ. INTIME NEWS).

Τα στοιχεία

Στις κλίνες Εντατικής του ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην οποία συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας, στη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες Εντατικής, εκ των οποίων 1.222 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά.

Από αυτές, οι 891 λειτουργούν ως ΜΕΘ COVID. Στην Αττική λειτουργούν 427 κλίνες Εντατικής COVID (302 είναι non COVID). Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 174 από τις 233 κλίνες Εντατικής που λειτουργούν.

Από τις υπόλοιπες 59 κλίνες που έχουν «κρατήσει» για τις ανάγκες των δικών τους ασθενών, χθες κενές ήταν τρεις.  

Εν τω μεταξύ, στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων αρχών έχει τεθεί η περίπτωση θανάτου μιας 65χρονης γυναίκας, σχεδόν μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της έναντι του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 65χρονη, που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης και στεφανιαία νόσος), παρέμεινε μετά τον εμβολιασμό της για τουλάχιστον 15 λεπτά στο εμβολιαστικό κέντρο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν εμφάνισε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εχουν ενημερωθεί για το περιστατικό τόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όσο και ο ΕΟΦ, που θα περιμένουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή