Ξενώνας για άστεγους χρήστες ουσιών

Ξενώνας για άστεγους χρήστες ουσιών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή αποφόρτιση του κέντρου της Αθήνας από τη χρήση ναρκωτικών με την υποστήριξη των αναγκών των άστεγων χρηστών επιχειρείται από τους αρμόδιους φορείς σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Μια νέα δομή – υπνωτήριο για άστεγους χρήστες, σε συνδυασμό με τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας, σχεδιάζεται να λειτουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στη διασταύρωση των οδών Σουρμελή και Αχαρνών. Αντίστοιχες δομές σχεδιάζονται επίσης στη Δυτ. Αττική και στον Πειραιά, σύμφωνα με τον δρα Χρήστο Κουιμτσίδη, εθνικό συντονιστή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, υπηρεσία που υπάγεται στον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει τη λειτουργία κινητών μονάδων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών σε συνδυασμό με την ενίσχυση της δουλειάς των street workers. Οι άνθρωποι αυτοί προσεγγίζουν τους χρήστες που βρίσκονται στον δρόμο και παρέχουν υγειονομικό υλικό, έτσι ώστε να προφυλάσσονται από ασθένειες κατά τη χρήση. Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Δήμο Αθηναίων και, όπως τονίζει η Φωτεινή Λεομπίλλα, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» του δήμου, «μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένουμε να έχουμε τα συγκεκριμένα οχήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κινητές ιατρικές μονάδες».  

Ωστόσο, η επικείμενη λειτουργία της νέας δομής για άστεγους χρήστες έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Παύλου, οι οποίοι ζητούν «αποκέντρωση» όσον αφορά τη φροντίδα των χρηστών. Ο Σπύρος Καλαμπόκης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Παύλου – Σταθμού Λαρίσης, κάνει λόγο για το τρίγωνο του διαβόλου, «όπου λειτουργούν όλες οι δομές για χρήστες, με αποτέλεσμα αυτοί να γίνονται εύκολη λεία για τους εμπόρους». Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκομένων και του Δήμου Αθηναίων με τους εκπροσώπους των κατοίκων, ώστε να συζητηθεί το θέμα.   

Σημείο αναφοράς

Το νέο υπνωτήριο αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση στους άστεγους χρήστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε συνδυασμό με το Κέντρο Ημέρας οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να έχουν ένα σημείο αναφοράς. «Πρόκειται για μια μεταβατική δομή με πιο εύκολη πρόσβαση για τους χρήστες από ό,τι ένας ξενώνας, η οποία έχει στόχο να τραβήξει τον άνθρωπο από τον δρόμο», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κουιμτσίδης. Η συγκεκριμένη δομή υλοποιείται από τον ΟΚΑΝΑ με κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2018. Ο λόγος που δεν λειτούργησε έως τώρα ήταν δυσκολίες που είχαν προκύψει σε σχέση με την ιδιοκτησία του κτιρίου όπου θα στεγαστεί. 

Από την πλευρά των υπευθύνων τονίζεται ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας πρέπει να αντιμετωπιστεί εκεί όπου υπάρχει. 

Από τον Απρίλιο του 2020 ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί τον ξενώνα για άστεγους χρήστες «Ιονίς», όπου φιλοξενούνται σε ξεχωριστά δωμάτια 75 χρήστες. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι 200-300 άστεγοι χρήστες παραμένουν στον δρόμο. «Η νέα δομή θα βοηθήσει να πάρουμε τον άστεγο χρήστη μπροστά από την πόρτα των κατοίκων της περιοχής», εξηγεί η κ. Λεομπίλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή