«Μονόδρομος το ελεγχόμενο άνοιγμα» – Τα σενάρια υπό εξέταση

«Μονόδρομος το ελεγχόμενο άνοιγμα» – Τα σενάρια υπό εξέταση

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατάλληλο μείγμα μέτρων που θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα εκτονώνοντας ταυτόχρονα την κόπωση των πολιτών χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα αναζητά στη σημερινή συνεδρίασή της η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε πως «υπάρχει μια μερική συμμόρφωση στα μέτρα λόγω κόπωσης και για να υπάρξει συμμόρφωση θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση».

Σε ό,τι αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι η κ. Πελώνη είπε ότι «είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει, πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού και να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και όχι ανεξέλεγκτες σε σπίτια». Διευκρίνισε ωστόσο πως αν επιτραπούν οι μετακινήσεις δεν θα επιτραπούν για παράδειγμα φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες κτλ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το λιανεμπόριο παραμένει προτεραιότητα μαζί με τα λύκεια, ωστόσο θα δούμε αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Αν γίνει με κανόνες το λιανεμπόριο δεν θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση και θα δώσει ανάσα και στην οικονομία». 

Πάντως, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο από το προσεχές Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα και κατόπιν να εξεταστεί -και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων- κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν -με χρονικό περιορισμό- για ψώνια.

Εξετάζεται, επίσης, η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων -και ενδεχομένως των Γυμνασίων- στις 12 Απριλίου. Η συζήτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών μετατίθεται χρονικώς.

«Άνοιγμα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους»

Τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους σε ό,τι αφορά με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά της Covid στην Ελλάδα εξέφρασαν και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, λίγες ημέρες μετά τη διαφωνία που είχαν στα social media σχετικά με την άρση του lockdown. 

Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ώστε να βοηθήσει την ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Διαβάστε ακόμη: Το τρίτο κύμα δείχνει τα δόντια του – Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι «αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα» και πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Πρότεινε επίσης άμεσο άνοιγμα λιανεμπορίου με ραντεβού, εστίασης, καθώς και άνοιγμα σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών. 

Όπως δήλωσε, θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε άνοιγμα προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση γιατί -όπως επισήμανε- αυτό το lockdown δεν δουλεύει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η προσέγγιση απέναντι στην πανδημία παραμείνει ως έχει, τα κρούσματα θα ανέλθουν 5.000 – 5.500 μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση, όποτε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια επιθυμητή κατάσταση.

Τόνισε μάλιστα ότι το άνοιγμα θέλουμε δεν θέλουμε θα κάνει τεράστια διαφορά και ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων να δούμε στην αρχή, στη συνέχεια λόγω καιρού θα δούμε βελτιωμένη εικόνα».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση που είχε στα social media με τον κ. Παυλάκη, σχετικά με την άρση του lockdown, σημείωσε πως «και οι δύο έχουμε συναισθηματική φόρτιση και πάνω σε αυτή μπορεί να πούμε κάτι παραπάνω καμιά φορά».

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι «πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες στρατηγικής. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως από τη στιγμή που υπάρχουν δύσκολα προβλήματα θα υπάρξουν και αυτές οι διαφορές στις απόψεις».

«Λυπάμαι για αυτό το επεισόδιο και ζητάω από όλους συγνώμη. Είμαστε συνηθισμένοι κάποιοι να συζητάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα δεν ήταν ακριβώς όπως μεταφέρθηκε στα Μέσα. Τα Μέσα θέλουν μονομάχους. Η ουσία είναι ότι η τεράστια πλειοψηφία συμφωνούμε μεταξύ μας και έχουμε πάρα πολλά κοινά. Δυστυχώς θα υπάρχουν διαφορές στρατηγικής», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Σημείωσε, επίσης, ότι η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι μονόδρομος.

Διαβάστε ακόμη: Μήνας – κλειδί ο Απρίλιος για την πορεία της πανδημίας

«Για μερικούς το σιγά-σιγά είναι την επόμενη ημέρα, και για άλλους είναι πολύ πιο μακριά. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης. Η άμυνα κράτησε μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έγινε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο. Η Ελλάδα το έχει αποφύγει αυτό γιατί οι πολίτες κλείστηκαν μέσα τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση να θυσιάσουμε την περίοδο των εορτών, και η Αθήνα γλίτωσε. Το να λέμε ότι δεν έχει δουλέψει η στρατηγική, είναι κρίμα. Μηδενίζουμε τις επιτυχίες της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε τελείως διαφορετική φάση, καθώς στη χώρα έχουν καταγραφεί 600.000 θανάτους από τον ιό. 

«Έχουν γίνει πολλά λάθη στην Αμερική και τα έχουμε πληρώσει. Στην Ελλάδα δεν έγιναν πολλά λάθη. Τα νοσοκομεία ήδη έχουν πρόβλημα, με τα σχετικά λίγα κρούσματα του τρίτου κύματος – αφού θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Αν τα κρούσματα αυξηθούν κατά 20% θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία διαχειρίσιμη; Είναι έτοιμοι όλοι να κάνουν μια συνθήκη που θα σημαίνει 6-8 χιλιάδες νεκρούς;», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε άνοιγμα. 

«Τα self – tests θα βοηθήσουν. Το δικό μου πρόβλημα με αυτά είναι ότι δεν είναι ακόμα στην Ελλάδα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι υποχρεωτικά, αλλιώς δε θα μπορούμε να ελέγξουμε αν δουλεύουν», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει στηθεί πολύ καλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών και παρόλο που δεν υπάρχουν εμβόλια, κανείς δεν κάνει παράπονα για το σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ να εφαρμοστεί με παρόμοια πλατφόρμα όπως των εμβολίων. Έτσι θα γίνει πιο γρήγορα και άνετα και το άνοιγμα του εμπορίου», πρότεινε ο κ. Παυλάκης.

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα με το μαχαίρι για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα. Αν πέφτει η καμπύλη γρήγορα και γίνει προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου, δεν έχω πρόβλημα, αν αυτό μπορεί να ελεγχθεί και δεν έχουμε συνωστισμό. Μιλάμε για μια θυσία δύο εβδομάδων, και να παρθούν τότε οι αποφάσεις. Εμείς λέμε γνώμες, οι υπεύθυνοι παίρνουν τις αποφάσεις, και πρέπει να υπακούσουμε όποια άποψη και να έχουμε», κατέληξε. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή