Ρύθμιση για τα ζητήματα δασικών χαρτών

Ρύθμιση για τα ζητήματα δασικών χαρτών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτησή τους σε όλη τη χώρα. Η ρύθμιση όμως θα οριστικοποιηθεί αφότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι οι όποιες ρυθμίσεις προταθούν στη Βουλή δεν θα είναι… θνησιγενείς, όπως οι αντίστοιχες για τις οικιστικές πυκνώσεις και την πώληση εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων σε αγρότες, που ακυρώθηκαν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Τις προθέσεις του υπουργείου επιβεβαιώνει στην «Κ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. «Το υπουργείο θα αντιμετωπίσει κατάματα όλα τα προβλήματα που έχουν βγει στην επιφάνεια με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι πολύ παλιά – για παράδειγμα στη νότια Καρυστία ανέκυψε ένα ζήτημα που ανάγεται στο 1835. Θα λύσουμε λοιπόν τα προβλήματα με νομοθετικές ρυθμίσεις, πάντοτε βέβαια σε αρμονία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτό θα περιμένουμε πρώτα να εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ για το θέμα της αναθεώρησης των χαρτών». 

Επί του παρόντος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος δεν επιθυμεί να αναφερθεί συγκεκριμένα στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων, καθώς δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί (το θέμα έχει αναλάβει επιτροπή που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πάντως, αυτές θα περιλαμβάνουν όλα τα βασικά ζητήματα, όπως το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις κ.ο.κ. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο, το υπουργείο στοχεύει να ενεργοποιήσει τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων – υπενθυμίζεται ότι κατά των δασικών χαρτών που είχαν κυρωθεί τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποβληθεί περίπου 170.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων έχει εξεταστεί μικρό μέρος. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτες η προετοιμασία των αντιρρήσεων (ομαδοποίηση κατά κατηγορία, ταξινόμηση κ.λπ.) ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ΕΠΕΑ. 

Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες από τα Δωδεκάνησα για το μεγάλο ποσοστό δασικών εκτάσεων, χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος σύσκεψη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου) προκειμένου να τεθούν κριτήρια για ένα συγκεκριμένο φυτό: τους ασπάλαθους. Οπως αποκάλυψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ προ τριημέρου, η εισήγηση του υπουργείου θα είναι οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση και έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο (Calicotome villosa L.) να μη χαρακτηρίζονται δασικές όπως σήμερα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, αυτό που ζητήθηκε από το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου είναι να δώσει τις προϋποθέσεις (λ.χ. πυκνότητα, κλίση εδάφους) υπό τις οποίες θα μπορεί μια έκταση με ασπάλαθους να χαρακτηριστεί δασική. 

Πάντως, όσον αφορά το θέμα των φρυγανικών εκτάσεων το υπουργείο υποστηρίζει ότι έχει ήδη επιλυθεί από το 2019. Τότε το υπουργείο έκανε δεκτή εισήγηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, σύμφωνα με την οποία οι φρυγανικές εκτάσεις θα πρέπει να χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές αν δεν βρίσκονται σε συνέχεια δασικής έκτασης, με την οποία να αποτελούν «οργανική ενότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή